Rendelje meg most a DISC - A mindennapi kommunikáció és viselkedés titka címû könyvet a Gardától!

Több mint egy évtizeddel ezelõtt találkoztam elõször a DISC kérdõívvel és azonnal a rajongója lettem. A DISC nagyszerûsége ugyanis az egyszerûségében rejlik. Nincs a világon még egy ilyen kompakt, pár perc alatt kitölthetõ online kérdõív, amely azonnali választ ad arra, hogyan érzékel bennünket a környezetünk.

A DISC nem akar más lenni, mint ami. Útmutató a mindennapi kommunikációhoz, az emberi viselkedés természetes és felvett megnyilvánulásához. Teszi mindezt tiszta és érthetõ módon. A huszonnégy kérdés megválaszolásával szinte azonnal kiderül, hogy mennyire tudunk hatást gyakorolni a környezetünkre, mennyire vagyunk kitartóak, szabálykövetõek, dominánsak.

A DISC mindenkihez szól. Kitöltettem a családommal, a gyerekeim barátaival, kollégáimmal, ismerõseimmel, és ismeretlenekkel is. Használom top menedzserek tréningjén éppen úgy, mint munkanélküli álláskeresõk körében. Kiváló segítséget ad interjúztatáskor, coaching vagy mentoring során, csapatépítéshez, értékesítési, ügyfélszolgálati és önismereti programokon. A siker mindig garantált. Hiszen mindannyian ugyanarra vágyunk: értsenek meg minket és értsünk meg másokat.

A Psidium kiváló szakemberei most még közelebb hozzák nekünk ezt a lehetõséget. Biztos vagyok benne, hogy ez a hiánypótló mû tovább növeli a DISC híveinek táborát. Akik még nem ismerik, azok most végre maguk is kipróbálhatják, hiszen tankönyvként is használhatják. A tapasztaltak pedig új távlatokat kaphatnak az esettanulmányokon keresztül.

Az elmúlt évtizedben számtalanszor használtam kollégáim, családom és barátaim körében a DISC terminológiáját: ki a Piros, Sárga, Kék vagy Zöld. Biztos vagyok benne, hogy ezt a DISC bibliát is legalább ilyen gyakorisággal forgatjuk majd. Szerintem nem hiányozhat most már az Ön könyvtárából sem.

Ajánlom szeretettel:
Berey Zita


A DISC nagyszerûsége az egyszerûségében rejlik. Nincs a világon még egy ilyen kompakt, pár perc alatt kitölthetõ online kérdõív, amely azonnali választ ad arra, hogyan érzékel bennünket a környezetünk.

Miért érdemes alkalmazni?
 • Minden esetben garantált siker
 • Azonnali eredmény
 • Széles körben felhasználható
 • Mindenkinek szól
 • Rövid, csupán 24 kérdés
 • Tiszta és érthetõ
 • Útmutató a mindennapi kommunikációhoz

Amennyiben érdeklik Önt az online kérdõív nyújtotta lehetõségek, ajánljuk figyelmébe DISC rendszeren alapuló képzéseinket, ahol elsõ kézbõl tapasztalhatja meg az eszköz nagyszerûségét és sokszínûségét!

Bõvebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy az info@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.Régebbi hírek

Fókuszban a szupervizor és coach kompetenciák

Az idei évben a Valentin nap nemcsak a szerelmeseknek hozott újdonságot, hanem a szupervizor és coach szakma képviselõinek is. A 2014. február 13-tól 14-ig Brüsszelben megrendezett konferencia egy most futó, hét konzorciumi partnerrel mûködõ Leonardo projektnek volt az elsõ rendezvénye. A konferencián tizenkilenc ország hatvan képviselõje vett részt, hogy támogassa egy új szakmai irányvonal és kompetencia mátrix kialakítását Európában.

Az összegyûjtött tapasztalatok kimutatták, hogy Európában a szakmai személyiségfejlesztõ módszernek nincs vagy hiányzik az általános definíciója vagy mondjuk úgy, az általános nyelvezete. Bár tiszteletben tartjuk a különbségeket a nemzeti szervezetek között, de fontos, hogy találjunk egy olyan utat, ami leírja a személyiség-fejlesztésnek általános érvényû kompetenciáit és képességeit európai szinten. Ez persze nemcsak szakmai kérdés, ahogy arra Erik de Haan, az Ashridge's Centre for Coaching igazgatója rendkívül izgalmas, Értékek és kompetenciák egy cseppfolyós társadalomban c. elõadásában rávilágított, hanem etikai is.
Wolfgang Knopf, az ANSE (Association of National Organisations for Supervision in Europe) elnöke beszélt arról, hogy az eddigi eredményeket alapul véve a projektben résztvevõ szakemberek képesek minõségi támogatást adni és kialakítani egy közös platformot a különbözõ nemzetek szervezeteinek, ahol összehasonlíthatják a szupervizor és coach képzéseik és oktatásaik fejlõdését.
Carlo Parietti, az EUROCADRES elnöke kiemelte, hogy a projekt eredményei nemcsak a személyiségfejlesztõ kompetenciák áttekinthetõségére lesznek pozitív hatással az ügyfelek és kliensek számára, hanem az európai mobilitásra is. Ez a szupervizor és coach szakmák esetében éppen olyan jelentõséggel bír, mint más területeken.
A kialakuló szókincsgyûjtemény leginkább a szakmai feltételek összehasonlíthatóságát, és az egységes definíciókat fogja biztosítani. A kompetencia mátrix pedig lehetõvé teszi a személyiségfejlesztõ kompetenciák és szakmai feladatokra utaló képzettségek összevethetõségét. Ugyanakkor Michaela Judy, a Die Wiener Volkshochschulen Gmbh képviselõje, és a Projekt team tagja rámutatott, hogy ez szükséges, de nem elégséges feltétele a megfelelõ szakmai mûködésnek. Esetpéldájában egy olyan tréninghelyzetet hozott fel, amikor a szupervizor valamennyi elvárt kompetencia birtokában tankönyvszerûen végigvitt egy ülést, csak éppen nem került valódi kapcsolatba a szupervizált esetével.
Összességében elmondható, hogy az új irányvonal és a közös szakmai nyelv nem szûnteti meg az összes problémát, de óriási lépést jelent a minõségi munkavégzés irányába. Míg Ausztriában, Németországban, vagy Svájcban egységesek az elvárások a szupervizor és coach szakemberekkel szemben, addig hazánkban például az is coach, aki kétnapos képzésen tanult, és az is, aki évekig. Erre remélhetõleg megnyugtató megoldást hoz a mostani projekt, aminek 2015-ben lesz meg a végleges eredménye, de áldásos hatásait talán már elõbb is érzékelni fogjuk.

Berey Zita
diplomás szupervizor, coach

Sikerorientáció tréning - Legújabb nyílt képzésünk


Minden kedves partnerünknek és barátunknak
egészségben és sikerekben gazdag boldog új évet
kívánunk 2014-ben is!A sikertudomány szerint az egyéni eredményesség alapja a megfelelõ beállítottság. Ebben fontos lépések az egyén önmagához való helyes hozzáállásának kialakítása, az önismeret, a saját használati utasítás megismerése.
Különösen vezetõi szinten, de az emberekkel foglalkozó munkatársak esetében is lényeges annak megismerése hogyan mûködnek az emberek. Azonban mindaddig nem képes senki meglátni egy másik ember mûködését, amíg a sajátjával nincs tökéletesen tisztában.
A Sikerorientáció tréning ezeken a területeken ad egyszerû és azonnal használható ismereteket és módszereket, melyek vállalkozók, vezetõk és munkatársaik ezreinek változtatták meg a szemléletmódját, hozzáállását, tették eredményorientáltabbá a mûködésüket és növelték egyéni és csoportteljesítményüket.
A Sikerorientáció tréning a speciális témafeldolgozással, a rádöbbentõ helyzetekkel, gyakorlatokkal és esettanulmányokkal különleges és maradandó hatást fejt ki a résztvevõkre.
A tréning különlegessége, hogy a késõbbi élethelyzetek elõhozzák a tudatból vagy a tudatalattiból a tanult ismereteket és módszereket.
A közös csoportban résztvevõk félszavakból is megértik egymást és kölcsönösen erõsítik egymásban a gyakorlati alkalmazást.
A tréning kiváló alapot teremt az eredményesség növeléséhez, minden fejlesztési folyamat indításához, valamint felerõsíti a már korábban tanultak gyakorlati alkalmazását.

A Sikerorientáció tréning fõbb tematikai elemei:

 • A gyakorlat- és eredményorientált tanulás folyamata
 • Saját használati utasítás
 • Tudatos és tudatalatti gátló tényezõk feltárása és feloldása
 • Belsõ erõforrások felszínre hozása
 • Egyéni erõsségek és javítandó területek
 • A valódi konstruktív kritika
 • Az elismerés ereje
 • A sikerbe vetett hit kialakítása
 • Önbizalom növelõ technikák
 • Hátráltató érzések kezelése
 • A tudatalattiból jövõ üzenetek megfejtése
 • Felelõsségvállalás a gyakorlatban
 • Pro-aktivitás
 • Döntés
2014. január 24-25. 120.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem

Jelentkezni az aláírt jelentkezési lapon lehet, az 1/788-2291-es fax számon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében tudjuk fogadni! A programról bõvebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.

Téli programjaink

Sokan hiszik, hogy a hideg beköszöntével vége a "jó idõnek". Pedig a tél is számos lehetõséget rejt magában. Év végén, a karácsony közeledtével gondolunk azokra is, akik az évet nem csak egy karácsonyi vacsorával szeretnék zárni, hanem valami emlékezetes élményt is nyújtanának a kollégáiknak.
Néhány kedvteremtõ ízelítõül:
 • Déli-sarki expedíció - indoor program outdoor elemekkel

  Margot Morrell és Stephanie Capparell, A Shackleton-modell címû könyvének feldolgozásából készült vezetõképzésünk az egyik legkedveltebb vezetõi csapatépítõ programunk is egyben. A tréningen a földön valaha élt egyik legnagyszerûbb vezetõ, Sir Ernest Shackleton vezetési módszereirõl tanulhatunk, olyan gyakorlatokkal alátámasztva, melyek az Endurance legénységének kihívásokkal teli expedícióját idézik.
  A program végére a résztvevõk megismerkednek a "sikeres kudarc" fogalmával és egy összetartó, erõs csapattá kovácsolódnak. • A hóember nyomában - igény szerint indoor vagy outdoor program

  Egy Budapesten megrendezett évzáró vacsora, esetleg egy távoli faluban zajló téli csapatépítõ tréningünk, de akár egy ausztriai hótalpas túránk elõestéjén is a Hóember nyomába eredhetünk!
  A résztvevõk csapatokban vetélkednek egymással. A játékot igény és helyszín szerint alakítjuk akár meleg teremben, akár szabadban megvalósított eseménnyé!
  A leggyakoribb, hogy a feladatok "kint és bent" folyamatosan zajlanak, így mindenki saját hõérzete szerint választhatja meg, miben vesz részt a program során. És hogy a végén mi derül ki a Hóemberrõl? Errõl több információt személyesen adunk át...

 • Múzeumi éjszaka - indoor program

  Résztvevõink egy rejtélyes kalandba keverednek. Budapesti kalandozás veszi kezdetét, ahol a nyomok mind a MÚZEUM-ba vezetnek. A hivatalos látogatási idõ már véget ért, de az ide vezetõ úton minden kis csapat megtalálta a jelszót, amivel bejuthat.
  Sok információ, kevés bizonyosság jellemzi a délutánt. Régiségek, múmiák és egy furcsa szokásokkal rendelkezõ teremõr is belekeveredik a történetbe. A raktárban különös információkat találnak...
  A történet kimenetele ma még ismeretlen.Bõvebb információ: a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen, vagy az 1/788-2291 telefonszámon.

Új képzéseink

Örömmel tájékoztatjuk minden kedves partnerünket és ügyfelünket, hogy októberben két új akkreditált képzéssel bõvült a Garda Consulting Kft. képzési palettája:
 • Ön- és csapatfejlesztés (PL-8541)

  A mai világban a siker egyik kulcsa a folyamatos fejlõdés. Ezt úgy érhetjük el, ha állandó jelleggel képezzük, fejlesztjük magunkat és, amennyiben csapatban dolgozunk, a csapatunkat is. A képzés öt területen nyújt segítséget ehhez mind a magánéletben, mind a munkahelyen.
  A program moduljai:

  • Személyiségfejlesztés
  30 óra
  • Kommunikáció
  30 óra
  • Konfliktuskezelés
  30 óra
  • Csapatépítés
  20 óra
  • Tanulástanítás, kompetencia- és készségfejlesztés
  60 óra

 • Családi napközi és gyermekgondozás (PL-8542)

  A program során a résztvevõk megismerik a családi napközi mûködtetésének jogi szabályozását, képesek lesznek családi napközi létrehozására, mûködtetésére, abban alkalmazottként dolgozni vagy helyettesítést ellátni. Képessé vállnak gyermekellátási alapfeladatok ellátására, megszervezni és végezni a gyermek életkorának, állapotának megfelelõ napi tevékenységeket. Könnyen tudnak közremûködni a gyermekek számára otthont nyújtó intézmény nevelési, gondozási tevékenységeinek szervezésében és a háztartási feladatok ellátásában.
  A program moduljai:

  • Gyermeknevelés, gyermekgondozás
  60 óra
  • Családi napközi mûködtetése
  60 óra

Generációk közötti szakadék a munkaerõpiacon

Fókuszban a kommunikáció és a motiváció

2013. október 17-én került megrendezésre a Profession.hu HR konferenciája, amely a generációk közötti hozzáállásbeli, értékrendbeli és kommunikációs különbségek elemzése köré épült. A rendezvényen a generációs szakadékból adódó problémákat cégvezetõk, HR-szakemberek és pszichológusok elemezték, más-más fókuszba helyezve egyes különbségeket.
Általánosságban elmondható, hogy az Y és Z generáció tagjai negatívan állnak a munkakereséshez. Elõbbi (az 1979 és 1995 között születettek) esetében a felnõtté válás, a felelõsség, az önállósodás jelenti a legnagyobb problémát, míg az 1995 után született Z generáció tagjai eleve idegennek és elutasítónak tartják a munka világát. A negatív hozzáállás kialakulásához részben az is hozzájárul, hogy az említett generációk tagjai már sokkal több nehézséggel és követelménnyel néznek szembe álláskereséskor, mint az idõsebb X generáció képviselõi, akik úgynevezett „jó helyen, jó idõben” karriert futottak be a rendszerváltás után Magyarországra települõ multinacionális vállalatoknál.
Az Y és Z generáció életének szerves részét képezi a virtuális világ, ám sokan nem képesek összeegyeztetni online és offline életüket. Aktív használói a közösségi médiának, és folyamatosan jelen vannak az online felületeken, ahol könnyen és azonnal érnek el sikereket. A legfontosabb számukra a pénz, a gyors siker és karrier, viszont a lojalitás, az engedelmesség és az alkalmazkodás értékeit nem tekintik lényegesnek. Az állásinterjúkon, illetve egy új munkahelyen azonban szembesülnek a vágyaik és a valóság közötti különbségekkel, ez pedig csalódáshoz, szorongáshoz vezethet. Ezen problémák hatékony kezeléséhez a vezetõknek rendelkezniük kell empátiával és érzelmi intelligenciával, amelyek segítségével a generációs különbségekbõl adódó problémás szituációk könnyen és gyorsan orvosolhatók. Ezen kívül, függetlenül a munkavállalók korától és életfelfogásától, a vezetõ mindenkori feladata, hogy motiválja az alkalmazottakat, táplálja a tüzet a kollégákban.
A Garda Consulting Kft. szolgáltatásai között több olyan tréning is van, amelyek segítséget nyújthatnak a munkahelyen elõforduló generációs problémák kezeléséhez:
 • Önismereti programok
 • Kommunikációs tréning
 • Motivációs technikák
 • Érzelmi intelligencia tréning
 • Konfliktus- és stresszkezelési technikák

Nyílt képzéseink 2013. II. félév

Az idei év második félévében az alábbi három nyílt képzést kínáljuk Partnereink részére. Jelentkezni az aláírt jelentkezési lapon lehet, az 1/788-2291-es fax számon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében tudjuk fogadni! A programokról bõvebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.


Stresszkezelési technikák
A program célja a stresszkezelési módszerek és relaxációs technikák elsajátításával növelni a résztvevõk személyes elégedettségét, hatékonyságát, ezáltal is elõsegíteni a kiegyensúlyozott munkahelyi teljesítményt.


2013. október 28-29.
(1 nap alapozó képzés + 1 nap gyakorlati készségfejlesztés)
150.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem
2013. november 11-12.
(1 nap alapozó képzés + 1 nap gyakorlati készségfejlesztés)
150.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem


DISC alapú konfliktuskezelés
A program célja, hogy az ön- és társismereten alapuló konfliktuskezelési módszerek elsajátításával növelje a különbözõ típusú emberekkel való hatékony, eredményes együttmûködést a munkában és a magánéletben.


2013. október 16-17.
(1 nap alapozó képzés + 1 nap gyakorlati készségfejlesztés)
160.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem
2013. november 19-20.
(1 nap alapozó képzés + 1 nap gyakorlati készségfejlesztés)
160.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem


Értékesítési technikák
A program célja, hogy a résztvevõ értékesítési munkatársaknak fejlessze mindazon készségeit, technikáit, melyekkel növelni tudják értékesítési hatékonyságukat.


2013. november 13-14.
(1 nap alapozó képzés + 1 nap gyakorlati készségfejlesztés)
150.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem
2013. november 27-28.
(1 nap alapozó képzés + 1 nap gyakorlati készségfejlesztés)
150.000 Ft + ÁFA /2 nap /fõ Jelentkezem

A mentális egészség védelme egyelõre nem prioritás a hazai munkahelyeken

Az egészség szerepének felértékelõdése nem csak egyéni, de társadalmi szinten is egyre fontosabb kérdés, mindezek következtében a trendek az élet több területén, így a munkahelyen is éreztetik hatásukat. A dolgozók egészségi állapotának, fizikai, szellemi fittségének megõrzésérõl, illetve annak hasznosságáról egyre többet hallani HR szakemberektõl.

A Garda Consulting Kft. társcége, a Szinapszis Kft. májusban végzett kutatásában közel 400 munkavállaló nyilatkozott a munkahelyi egészségrõl. A hazai munkavállalók 92%-a szerint a munkaadónak kötelessége (lenne) a dolgozók egészségére gondolnia. Mindemellett 56% nem érzékeli, hogy saját munkahelyén elsõdleges prioritás lenne az alkalmazottak egészség-védelme és csupán 17% számolt be a munkaadó teljes körû elkötelezõdésérõl.

Az eredményekbõl kiderült továbbá, hogy a hazai munkahelyeken jellemzõen az alap-általános üzemorvosi vizsgálatok érhetõek el, amelyeket a válaszadók 74%-a jelölt meg. Ugyanakkor a munkavállalók fizikai egészsége mellett a mentális jóllét hasonlóan fontos és szükséges (lenne) az egészségmegõrzés szempontjából, ezzel szemben az ilyen célú támogató programok elõfordulása egyelõre viszonylag alacsony Magyarországon.

Míg a tengerentúlon és nyugat-európai országokban már komoly kultúrája van a dolgozók mentális egészség-védelmének, hazánkban ennek egyelõre csíráit vélhetjük felfedezni. A pozitív példák közé tartoznak az európai forrásokból támogatott egészség-megõrzõ programok, a szakmai személyiség mentális karbantartását szolgáló szupervíziós ülések, a stresszkezelési technikák, tréningek vagy a kiégést megelõzõ program sorozatok. A Garda Consulting Kft. szakemberei a fentieken túl munkahelyi egészségnapok megszervezésében, dohányzásról leszoktató kampányokban, "kerékpárral a munkahelyre" programokkal, táplálkozási, életmód vezetési és gerincvédelmi oktatásokkal is támogatást nyújtanak partnereiknek.

A kutatásról

Az online kérdõíves módszerrel végzett felmérésben n=390 aktív munkavállaló vett részt. Életkor, nem és földrajzi elhelyezkedés alapján vegyes a minta összetétele. A válaszadók 42%-a magánvállalkozásban, 38%-a kis- és középvállalkozásban, 40%-uk multinacionális cégnél dolgozik, a jelentõs többség szellemi munkát végez. A kitöltõk 80%-a alkalmazott, 20%-uk vezetõ beosztású.


Készségfejlesztés helyett az önismereti tréningek iránt érdeklõdnek az orvoslátogatók

Nem csak a marketing, de a humánerõforrás területén is izgalmas, kihívásokkal teli idõszak elé néz a gyógyszeripar - derült ki egy orvoslátogatók között végzett online kérdõíves kutatásából. A felmérés külön kérdésben vizsgálta, mennyire elégedettek a látogatók munkájukkal különbözõ szempontok alapján. Az eredmények alapján érzékelhetõ látogatói hangulat egyértelmûen rámutat arra, hogy az elkövetkezõ idõszak a gyógyszeripari HR szakemberek számára is tartogat feladatokat.

A megmaradt látogatók esetében a válság menedzselése, az egyéni fejlõdési-karrierlehetõségek támogatása mindenképpen elõtérbe kerül. Az is jól látható, hogy az orvoslátogatók "anamnézise" - úgy, mint a gyógyszeriparban eltöltött éveinek száma, szakmai tapasztalata, de különösen végzettsége - döntõen befolyásoló, ezek alapján ugyanis egyénileg eltérõ menedzselésre, coachingra lesz szükség.

A kutatási adatokat Berey Zita, a Garda Consulting Kft. ügyvezetõ igazgatója is megerõsíti, aki munkája során a gyakorlatban is tapasztalja a változások HR vonatkozású szeleit.

"Míg a korábbi években a látogatói tréningek az egységes kommunikációra és az eladástechnika csiszolására fókuszáltak, addig a mostani trendek egészen más megközelítéseket helyeznek kilátásba. A képzések végén kitöltött programértékelõ lapok eredményei alapján nyilvánvaló, hogy a látogatók érdeklõdése a készségfejlesztésrõl az önismereti eszközök, a stresszkezelési technikák és kiégést megelõzõ programok felé fordult. Az egyéni fejlesztési lehetõségek, mint a coaching vagy az On the Job Training is beelõzte a hagyományos tréningeket. Új elemként jelent meg a szupervízió, azaz a szakmai személyiség mentális karbantartása."

A kutatásról

A Szinapszis Kft. Ventiv-vel közösen 2012 augusztusában az orvoslátogatók körében végzett online kérdõíves kutatást. Mintegy 1.600 kiküldött meghívóra 207 látogató válaszolt, originális és generikus cégek látogatói egyaránt részt vettek a felmérésben, mely természetesen önkéntesen és anonim módon zajlott. A kutatás eredményeirõl bõvebben a HRportálon olvashat.

További információval és képzéseinkkel kapcsolatban elérhetõségeinken örömmel állunk rendelkezésére!


A Garda Consulting Kft. a Budai Egészségközpont Egészségnapján

Szeretettel meghívjuk Partnereinket a Budai Egészségközpont által szervezett Egészségnapra, amely 2013. május 30-án a Graphisoft Parkban kerül megrendezésre. A rendezvény keretében a résztvevõk "Az egészség, mint versenyelõny" c. workshopon a hazai és nemzetközi munkahelyi egészségmegõrzési-fejlesztési lehetõségekrõl hallhatnak érdekes elõadásokat.

Szupervízió a versenyszférában

A szupervízió, azaz a szakmai személyiség mentális karbantartása már nem csak a non-profit szféra slágere. Az Electrolux Lehel Kft. a for-profit ágazat számos szereplõjét messze megelõzve biztosított lehetõséget a nyíregyházi gyárban dolgozó menedzsereknek Szupervízió alapú team coaching-ra.
A folyamatról Berey Zita diplomás szupervizor, a Garda Consulting Kft. ügyvezetõje beszél.

A szakmai rendezvényen a következõ témákban hallhatunk még elõadásokat:

 • Munka és magánélet egyensúlya - konkrét megoldási tanácsokkal
 • A munkahelyi egészségfejlesztés hazai és nemzetközi trendjei
 • Irodai dolgozókat érintõ kockázatok
 • Miért kifizetõdõ a munkavállalók egészségébe fektetni?
 • Kedvezményes finanszírozási lehetõségek
 • Egészségtrendek a munkahelyen

A részvétel díjmentes, de helyet csak a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban tudnak biztosítani a szervezõk, így kérjük, részvételi szándékát mihamarabb, a mark.muller@bhc.hu címen jelezze.

A szakmai program mellett ingyenes szûrõvizsgálatokkal, személyre szabott tanácsadással és egészségmegõrzõ témájú elõadásokkal várnak minden kedves érdeklõdõt.

További információ: http://bhc.hu/hrworkshop/

Találkozzunk a Budai Egészségközpont Egészségnapján!


Képzési lehetõségek a TÁMOP-2.1.3. pályázatok keretében

Lezárult a TÁMOP-2.1.3. B-12/1,2, "Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára" és TÁMOP-2.1.3. C-12/1,2, "Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalkozások számára" címû pályázatok elbírálása. Szakképzéseinkkel és akkreditált képzéseinkkel továbbra is állunk rendelkezésre nyertes pályázatuk megvalósítására.
Forduljon bizalommal magasan kvalifikált, szakképzés és pályázatban való együttmûködés terén nagy tapasztalattal rendelkezõ szakértõ csapatunkhoz.
Az ügyfelek igényeit követõ, folyamatosan bõvülõ képzéseinkrõl bõvebben itt olvashat, vagy az info@gardaconsulting.hu e-mail címen kérhet tájékoztatást.


Még nyitott pályázati lehetõség - ÉMOP-2010-1.1.2 és DAOP-2010-1.1.2

Az észak- és dél-magyarországi régió kis- és középvállalkozásainak még van lehetõsége támogatást igénybe venni az akkreditált tanácsadók által nyújtott vállalati tanácsadási szolgáltatás igénybevételéhez.
Cégünk Szervezetfejlesztés, TEÁOR 7022 "Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás" szakterületen végezhet akkreditált tanácsadást. Szakértõ csapatunk igény szerint a pályázatok elkészítésében is támogatást nyújt.
Bõvebb információ: az info@gardaconsulting.hu e-mail címen, vagy az 1/788-2291 telefonszámon.


Nyílt képzéseink 2013. I. félév

Az idei év elsõ félévében az alábbi 4 nyílt képzést kínáljuk Partnereink részére. Jelentkezni az aláírt jelentkezési lapon lehet, az 1/788-2291-es fax számon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében tudjuk fogadni! A programokról bõvebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.


Külsõ-belsõ ügyfélszolgálat
A program célja a résztvevõknek a professzionális ügyfélszolgálathoz szükséges készségeinek fejlesztése. A program intenzív, gyakorlatorientált, rövid elméleti részekkel, egyéni, csoportos és szituációs gyakorlatokkal váltakozva, praktikus tanácsokkal és a személyre szóló visszajelzésekkel garantálja a gyors tanulást és tartós alkalmazhatóságot.


2013. ápr. 9. alapozó képzés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem
2013. ápr. 20. gyakorlati készségfejlesztés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem


Kommunikációs készségfejlesztés - Idõpontváltozás
A program célja, hogy a személyre szabott kommunikációs módszerek elsajátításával növelje a különbözõ típusú emberekkel való hatékony, eredményes együttmûködést a munkában és a magánéletben egyaránt. A résztvevõk megismerik a világ vezetõ kommunikációs modelljét és annak gyakorlatban való alkalmazását.


2013. máj. 16. alapozó képzés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem
2013. jún. 1. gyakorlati készségfejlesztés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem


Értékesítés
A program célja, hogy a résztvevõ értékesítési munkatársaknak fejlessze mindazon készségeit, technikáit, melyekkel növelni tudják értékesítési hatékonyságukat. A rövid elméleti részek, egyéni, csoportos és szituációs gyakorlatokkal váltakozva, elõzetes felmérésen alapuló, praktikus tanácsokkal és a személyre szóló visszajelzésekkel garantálják a gyors tanulást és tartós alkalmazhatóságot.


2013. máj. 28. alapozó képzés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem
2013. jún. 8. gyakorlati készségfejlesztés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem


Prezentációs technikák
A program célja tudatosítani a résztvevõk meglévõ készségeit, ezzel is növelve magabiztosságukat. Azonnal alkalmazható, hasznos tippekkel, tanácsokkal, személyre szóló visszajelzésekkel fejleszti elõadói technikájukat, és a tanultak gyakorlatba történõ átültetését. A résztvevõk félelemmentes, oldott atmoszférában tanulják meg a hatásos elõadásmódot. Minden résztvevõ egy DVD-felvételt kap a program során megtartott prezentációiról.


2013. jún. 4. alapozó képzés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem
2013. jún. 15. gyakorlati készségfejlesztés: 75.000 Ft + ÁFA /nap /fõ Jelentkezem


Újabb lehetõség a KKV-k számára

Örömmel értesítjük minden kedves Partnerünket és Ügyfelünket, hogy a Garda Consulting Kft. újabb együttmûködési lehetõséget kínál azok számára, akik fejlesztenék vállalkozásukat, de nincs meg hozzá a szükséges anyagi forrás.


Vállalati Tanácsadás program keretében, minden régióban Szervezetfejlesztés, TEÁOR 7022 "Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás" szakterületen akkreditált tanácsadást végezhetünk.

Regisztrációs azonosítószámunk: ROP-VTSA-2012-1124

A pályázat célja, hogy a Magyarországon (kivétel a Közép-Magyarországi régió - a pályázat itt lezárult) vagy az EU-ban mûködõ, telephellyel rendelkezõ KKV-k részére támogatást nyújtson akkreditált tanácsadók által nyújtott vállalati tanácsadási szolgáltatás igénybevételéhez.


A Szervezetfejlesztés - 7022 Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás területhez a következõ tevékenységek tartoznak:
 • szervezeti átvilágítás,
 • komplex szervezetfejlesztési program,
 • humán menedzsmentfejlesztési tanácsadás (speciális, a szervezetre formált képzési, oktatási, személyiség és készségfejlesztõ tréningprogramok kidolgozása),
 • HR fejlesztési tanácsadás,
 • projektfejlesztési-, projektmenedzselési tanácsadás, pályázatmenedzselési (támogatói döntéssel rendelkezõ pályázatok lebonyolításhoz kapcsolódó) tanácsadás és a vállalkozások ehhez kapcsolódó betanítása (pénzügyi beszámolók, jelentések készítése, bejelentési kötelezettségek és szerzõdésmódosítások kezelése),
 • értékelési rendszerek kidolgozása.

Bõvebb információ: a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen, vagy az 1/788-2291 telefonszámon.

Elköltöztünk!

Ezúton értesítjük kedves Partnereinket, hogy a Garda Consulting Kft. címe (székhelye, telephelye és oktatási helyszíne) 2013. január 2-tól megváltozott.

1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 112.

Társaságunk egyéb elérhetõségei - központi telefonszámunk, fax számunk, Internet, ill. e-mail címeink, mobil telefonszámaink - változatlanok maradnak.

Az új irodában nemcsak a megszokott kényelemmel állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére, hanem igényesen felszerelt, tágabb, modernebb oktató központtal is.

Ügyfélszolgálatunk minden nap 8.30 és 17.00 óra között áll rendelkezésre.

Örömmel várjuk kedves Partnereinket az új irodánkban!

Minden kedves partnerünknek és barátunknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kívánunk!

Minden kedves partnerünknek és barátunknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kívánunk!

Újdonságok a coaching világában

Ez év októberében London egy különleges konferenciának adott helyet. Október 3. és 6. között zajlott le az International Coach Federetion Nemzetközi Konferenciája a Novotel West Hotelben.

Az esemény az elsõ konferencia volt az Egyesült Államok határain kívül. Ötvenhat országból érkeztek résztvevõk, és körülbelül kilencszáz coach volt jelen. A magyar ICF részleg (chapter) a Malév elbocsátott alkalmazottainak ingyenes coacholásáért elismerõ oklevelet kapott.

A teljesség igénye nélkül kiemelendõ néhány rendkivüli elõadó: Shivani Mair bemutatta London utcáin a Flash Mob coaching technikáját, melyet a brit kormány is elismeréssel jutalmazott. Hallhattuk David Whyte rendhagyó coaching megközelítését, ahogy a poézist, az intuiciót és a szervezetfejlesztést összhangba hozta. Végigvezetett minket a coaching zarándokútján, bemutatva, hogy a coachee kísérése során a coach is halad saját önismereti útján. Alan Seale "Deep Simple" coaching modellje lényegretörõ, a kliens saját lelki erõforrásait mozgósítva segít megtalálni a kivezetõ utat a kilátástalan helyzetbõl.

Összefoglalva elmondható, hogy az elõadások során hangsúlyozták az intuicíó, az érzelmekkel való tudatos dolgozás, a pszichodráma, théta agyhullámok, jóga, meditáció fontosságát.

A Garda Consulting Kft. megközelítése szerint a személyes coaching nemcsak hatékony tanulás, hanem egy teljesen személyre szabott folyamat. A coaching hatása abban rejlik, hogy egyszerûen átlépi a tréningek, és más fejlesztési megközelítések korlátait.

Mik ezek:

 • A coaching "on the job" és "just in time" program.

 • A coachee hozza a témát, tehát az a lehetõ legrelevánsabb.

 • A coaching minden esetben folyamat, így van idõ túljutni az elakadások és visszaesések idõszakán.

 • Egyénre szabott és "egy az egyben" történik. A coach az igényeket és preferenciákat a coachee-hoz igazítja, nem pedig egyéb körülményhez.

 • A folyamat: "mérés - fejlesztés - visszamérés" ciklikussága szavatolja a kívánt eredmény elérését.

A Garda szolgáltatásai között a coaching több formája is megtalálható:

 • Executive coaching
 • Business coaching
 • Megoldásközpontú coaching
 • Brief coaching
 • Life coaching
 • Szupervízió alapú coaching.

Kérje bõvebb tájékoztatásunkat itt: info@gardaconsulting.hu

A Nagy Teszt Nap — a Garda Consulting Kft. részvételével

2012. szeptember 18-án került megrendezésre a Corporate Values Kft. szervezésében a Nagy Teszt Nap. A rendezvény célja volt, hogy megvizsgálja a piacot abból a szempontból, hogy a szervezetek HR mûködése milyen személyiség- és kompetenciamérõ tesztekkel, kérdõívekkel, skálákkal, vizsgálóeljárásokkal támogathatók leghatékonyabban. A szakmai nap a Magyarországon jelenlévõ legnagyobb, munkahelyi képességeket-készségeket tesztelõ cégek közül öt meghívott szervezetnek adott lehetõséget szakmai bemutatkozásra, és egy izgalmas kerekasztal beszélgetésre.

A meghívottak között volt a Psidium Onlinetesztek Kft. is. Felkérésükre a Garda Consulting Kft. ügyvezetõje, Berey Zita beszélt az általuk forgalmazott tesztek gyakorlati alkalmazási lehetõségeirõl. Az idõ rövidsége miatt a teljes kínálatból csak a személyiség-alapú és a 360 fokos eszközök bemutatására volt lehetõség. Így került kiválasztásra az Assess kompetencia alapú, illetve a Facet5 személyiség-kérdõív, és a ViewSuite360 értékelési rendszer.

Az a HR szakemberek munkáját támogató eszközként mind a külsõ jelöltek kiválasztásában, mind pedig a szervezeten belül dolgozó közép— és felsõvezetõk, valamint szakértõk elõléptetésében, áthelyezésében és fejlesztésében hasznos segítségként szolgál. Olyan pszichológiai értékelõ eszköz, amelyet kifejezetten üzleti alkalmazásra fejlesztettek ki, ezért azokat a személyiségvonásokat méri, amelyek a hatékony munkavégzéshez, kompetenciákhoz kapcsolódnak. A személyiséget 24 skála mentén térképezi fel — lefedve a mindennapi életben és a munkában egyaránt fontos három nagy területet — a gondolkodást, a munkavégzést és a kapcsolatokat. Ezeken kívül további két validitás skálát is tartalmaz a kitöltés érvényességének ellenõrzésére, a pozitív választendencia mérésére.

Az ASSESS 360-fokos felmérés alapját az adott munkakör sikeres betöltését meghatározó általános vagy specifikus kompetenciamodell szempontrendszere adja. Ennek meghatározása vagy kész kompetencia-modellek felhasználásával történhet, vagy pedig testreszabott modellek kialakításával — az ASSESS Kompetencia—könyvtára segítségével. Mivel egy adott cég konkrét pozíciójában a személyiség-alapú kompetencia mérés is ugyanezen kompetencia-modell alapján történhet, így a 360-fokos felmérés hasznos kiegészítõ információt nyújthat a kompetenciák viselkedéses szintû hatékonyságáról.

A a személyiség Big Five modellje a munka világában. Egy olyan pszichometriai eszköz, amely segít megérteni az ember személyiségstruktúráját, valamint rávilágít az egyéni különbségekre. A személyiség alapdimenzióinak mérése révén képet ad az egyén viselkedésérõl, motivációiról és törekvéseirõl. Pszichológiai és vezetõ-fejlesztési kutatások és tapasztalatok alapján készült, ugyanakkor könnyen érthetõ, mivel más személyiségmérõ eljárástól eltérõen nem szakzsargont használ és alkalmazása is egyszerû.

Az ún. Big Five-alapú, ötfaktoros személyiségtesztek rendkívül nagy segítséget nyújtanak annak eldöntésében, hogy valójában milyen is az adott személy és mennyire illik bele egy adott környezetbe, munkakörbe vagy éppen egy csapatba. A Big5 megközelítésre építve a személyiség 5 univerzális alapdimenzióját és 13 alfaktorát méri, a munkavégzésre gyakorolt hatásuk szempontjából.

A értékelési rendszerek reális visszajelzést adnak magunknak, magunkról. A 360-fokos termékek célja, hogy az egyén a saját magáról adott értékelés, illetve a mások által nyújtott visszajelzés révén pontosabb képet kapjon önmagáról, valamint ezen keresztül a szervezet is egy reálisabb képet alakíthasson ki. Ez mind az egyén munkával összefüggõ viselkedésérõl, mind a csoportban betöltött szerepérõl információval szolgál, és ezáltal képes javítani a munkahelyi eredményességet. A riport eredményeire alapozva fejlesztési tervek dolgozhatók ki.

A program délutáni kerekasztal beszélgetéssel folytatódott. Itt a Psidium Onlinetesztek részérõl a cég szakmai vezetõje, a Tesztbizottság titkára, Nagybányai Nagy Olivér válaszolt a résztvevõk kérdéseire.

Azon érdeklõdõk, akik a rendezvényen nem tudtak részt venni, vagy az idõ rövidsége miatt kérdéseik megválaszolására már nem maradt idõ, bõvebb információt itt kérhetnek: info@gardaconsulting.hu

PerformanceView, új 360 fokos eszköz a Garda Consulting Kft.-nél

Performanceview

Manapság a kompetencia alapú 360 fokos felmérések a szervezetek humáneroforrás menedzsment folyamatainak már szerves - a legtöbb esetben nélkülözhetetlen - részét képzik. A Garda Consulting Kft. fennállása óta dolgozik ezekkel a pszichometriai eszközökkel. A ViewSuite 360 termékcsalád most új taggal bovült Magyarországon.

A 360-fokos értékelések olyan speciális, szisztematikus adatgyujtési és visszajelzési módszert jelentenek, ahol nem csak az egyén önmagáról nyújt képet, hanem róla más releváns személyek is értékelést adnak. A ViewSuite360 termékcsalád tesztjei (ExecutiveView360, ManagerView360, PerformanceView360, LeaderView360, TeamView360, Emotional IntelligenceView360) leginkább a felméréssel megcélzott pozíciók tekintetében, illetve a mérendo kompetenciák számában, komplexitásában különböznek egymástól.

Ebben a körben különleges helyet foglal el a PerformanceView360, hiszen egy nem vezetoknek szánt 360-fokos értékelésrol van szó. Ezen keresztül a legkülönfélébb munkakörökben elvégezheto ez a típusú felmérés, így például az egyes speciális szakmai, technikai, szakértoi pozíciókban, vagy akár adminisztratív munkatársak esetében.

A 360-fokos értékelések mindig a munkavégzés szempontjából lényeges kompetenciákra irányulnak, mégpedig azért, hogy a hatékony munkahelyi teljesítményhez szükséges területek feltérképezhetok legyenek. A PerformanceView360 összesen 14 kompetenciát mérve mutatja meg az egyéni erosségeket és gyengeségeket 70 kérdés alapján. A riport által tartalmazott kompetenciák alapvetoen a ManagerView360-ra épülve jöttek létre, de az abban szereplok közül értelemszeruen kikerültek a vezetoi felelosséggel kapcsolatos kompetenciák. Változást jelent még, hogy itt három új kompetencia – a Feladat/Projektmenedzsment (Feladatkezelési készségek csoportban), a Együttmuködés és a Csapattámogatás (Társas készségek csoportban) – is megjelenik a mérési területek között. Az így létrejövo skálák magas megbízhatósággal és érvényességgel rendelkeznek, vagyis pszichometriailag megfeleloen leképzik a mérendo kompetenciákat.

A PerformanceView360 felhasználási területei között kiemelt helyet foglalnak el a különféle coaching-folyamatok, készség-alapú képzési programok, tehetségmenedzsment programok. Mindemellett pedig a karrier tervezés területén is hasznos elemmé válhat a szakmai fejlodés és elomenetel támogatójaként, illetve a szervezeti teljesítmény-értékelési rendszer integráns részeként.

Álláskeresési technikák a Garda Consulting Kft.-nél

Tapasztalataink szerint az emberek álláskeresési technikái nagyon hasonlóak nem csak itthon, hanem a világon mindenhol. Azonban a válság óta kiélezodött a verseny a munkaeropiacon. Aki nem képes követni a változásokat és nem felel meg a kor elvárásainak, könnyen elveszhet a munkanélküliség útvesztojében.

A kutatások szerint ma Magyarországon akár 18 hónapot is lehet számolni az álláskeresésre. Szerencsére az internet nyújtotta információk mellett egyre többen fordulnak szakemberhez is segítségért. Így jutnak el nagyon sokan hozzánk is.

A Garda Consulting Kft. 2010. óta vesz részt TÁMOP pályázatok keretein belül, európai unió-s forrásokból megvalósított programokban. Idén tavasszal két projektünk is lezárult.

 

 

 

 

 

1A debreceni Életminoség Alapítvány TÁMOP-2.4.3 pályázatának sikereihez Személyiségfejlesztés, Kommunikációs, Konfliktuskezelés és Tanulástechnika képzéseinkkel járultunk hozzá. A projekt keretein belül kismamáknak, friss diplomásoknak, egyéb okok miatt hosszú ideje munkanélküli embereknek segítettünk visszaintegrálódni a munka világába. A több mint fél éves tréning idoszakot követoen az összes képzést sikeresen elvégzok kétharmadát a Zpharma Kft. azóta is távmunkában alkalmazza. A Garda Consulting Kft. mentorai segítségével még másfél évig követte nyomon a résztvevok életútját a munkában, és segített, ha szükség volt rá.
2

A rákoskeresztúri Vigyázó Sándor Muvelodési Ház a TÁMOP-3.2.2-09/1-KMR-2009-0005 kódszámú pályázaton indult sikerrel, melyet 2012. április 24-én egy sajtónyilvános projektzáró rendezvénnyel le is zárt. Intézményünk a képzésben Önmenedezsment tréningekkel vett részt, melynek során a résztvevok az egyik legnépszerubb pszichometriai tesztünket, a DISC viselkedési stílus kérdoívet is kitölthették. A Palló Tanácsadó napon - az Önismeret/szakmai életútvezetés, és az Álláskeresési technikák eloadások mellett - tanácsadóink a személyiség és pályaorientációs tesztek egyéni kiértékelésével, és személyre szabott álláskeresési és felnottképzési tanácsokkal látták el az érdeklodoket.

A gazdasági válság számos cég életében jelent nehézséget a munkavállalók megtartását illetoen. Ahol nincs más út, ott merül fel igényként a gondoskodó elbocsátás, azaz az Outplacement. A Támop-os projekteken túl sikeres Outplacement programjaink állandó eleme az Álláskeresési technikák képzésünk. Ennek során a résztvevok a személyiségfejlesztés, az önmenedezsment, a kommunikáció és a tanulástechnika fejlesztése mellett elsajátíthatják a helyes önéletrajzírás módszereit és az állásinterjún való viselkedés szabályait. A tréning lehetoséget biztosít a különbözo interjúztatási szokások „élesben” történo megtapasztalására is.
Bovebb információ az Álláskeresési technikák tréningünkrol ill. az Outplacement programokról:
info@gardaconsulting.hu

Munkahelyi képzések támogatása (TAMOP-2.4.5.) - rugalmas munkahelyek

Szeretné munkatársait idén is képezni és tudásukat fejleszteni, de nincs rá keret? Valósítsa meg idén is képzési terveit uniós forrásból a Garda Consulting Kft. segítségével!

Pályázati lehetoség rugalmas munkahely kialakítására

Technológia trendek a toborzás/kiválasztás terén 2012-ben

A vállalatok versenyképességének megorzése és a HR vállalaton belüli stratégiai pozíciójának támogatása érdekében elengedhetetlen a toborzás/kiválasztás terület innovációja. Bakos Gabriella, a Garda Consulting Kft. recruitment üzletág vezetoje nemzetközi kitekintése azt foglalja össze, hogy a 2012-es évben a szakma mely területei érdemelhetnek kiemelt figyelmet.

2012-re a toborzás/kiválasztás szakterületével foglalkozó írások túlnyomó része az ínséges évek után fellendülést ígér a szakma részére a világgazdaság alakulását elemzok valamelyest nyugodtabb elorejelzéseire alapozva. Azzal mindenki egyetért, hogy a szakterület soha nem tér már vissza abba a mennyei állapotba, ahol 2008-at megelozoen volt, amikor izgalmas karrierlehetoségek, nyitott és elérheto szakember utánpótlás és az ügynökségi toborzók számára számtalan megbízás tette kiszámíthatóvá az életet, de azt is elismeri mindenki, hogy az eszközök, amik pár éve még ismeretlenek és elérhetetlenek voltak a toborzás/kiválasztás szakemberei részére, mára sokkal izgalmasabbá, kreatívabbá és színesebbé tették ezt, az izgalmakban egyébként soha nem szukölködo arénát.

Chris Blablc a Recruiting Blogs 2012. január 10-ei összefoglalójában tette közzé közvélemény kutatásuk eredményeit, ami számunkra is izgalmas információkat hordoz. Munkatársaival arra keresték a választ, vajon mik lesznek 2012-ben a toborzás/kiválasztás technológiai dimenziójánban a kiemelkedoen innovatív trendek.

Íme, a három legfontosabb:

1. Központosított és prediktív méroszámok rendszerének kiépítése:

 • központosítás: a mai HR részére nélkülözhetetlenek a pontos méroszámok és adatok, amelyek a stratégiai döntések alapjait jelentik. Ezek túlnyomó része jelenleg egymástól független adatbázisokban és hiányosan kerülnek tárolásra. Kulcsfontosságú, hogy ezek a rendszerek össze legyenek kapcsolva, hisz az adatok csak annyit érnek, amennyire elérhetoek egy-egy döntés meghozatala során. A toborzás/kiválasztás során használt központi rendszernek ki kell mutatnia, hogy mely keresési módszerek a leghatékonyabbak, ezáltal melyek ROI értéke a legkedvezobb a szervezet számára.
 • prediktív elemzés: a központosított rendszerbol kinyert adatok elemzése, a szervezet igényeinek megfelelo riportok kinyerése minden eddiginél fontosabb lesz, abból a célból, hogy megvizsgáljuk, vajon a toborzás/kiválasztási stratégiánk jó irányba halad-e.

2. Közösségi toborzás/kiválasztás – értékképzés

A közösségi platformok értéke a toborzás/kiválasztás területén elképeszto méreteket öltött az utóbbi pár évben. Ennek ellenére számos toborzó/kiválasztó szervezet még mindig igényelné a megfelelo képzést ezen a téren – hogyan lehet külso beszállítók megoldásait beépíteni a saját rendszerükbe, de sokkal inkább: hogyan lehet egy mindenre kiterjedo közösségi média stratégiát kiépíteni.
Értéket viszont csak az a rendszer képez, amely valódi plusz értéket ad a sok szervezetnél már létezo közösségi média stratégia szakember kiválasztást megcélzó részéhez. Státusz frissítések posztolása a cég toborzás/kiválasztási programjából a különbözo közösségi oldalakra önmagában még nagyon kevés értéket hordoz, ellenben egy vállalat CRM vagy toborzó/kiválasztó programjában lévok adatainak és ezen személyek közösségi oldalakon lévo adatainak összekapcsolása, vagy a közösségi oldalakon és az álláskereso portálokon a különbözo állásokra leadott klikkek figyelése már sokkal több értékkel bírhat.

3. Saját szakember adathálózat felépítése és karbantartása

A szakemberek megszerzése és figyelmük fenntartása továbbra is a cél akkor, amikor kapcsolatokat építünk és ápolunk velük – mindez nem lesz másképp 2012-ben sem. Ami talán elotérbe kerül:

 • a közösségi adatok és profilok segítségével lehet majd egy-egy ilyen adathálózatba csatlakozni
 • ezekkel a közösségekkel az intenzív kommunikáció elengedhetetlenül fontos lesz
 • az adathálózaton keresztül a közösségeket többször is meg lehet szólítani a cég brand-jével: itt fontos lesz tudni, melyek azok a toborzás/kiválasztási események, amik visszhangra találnak a közösség tagjai között
 • az adathálózat többirányú kommunikációt tesz majd lehetové: szakemberek, munkáltatók és a közösség egyéb tagjai között – kiépítésük rendkívül izgalmas feladatnak ígérkezik!

Összefogaló


A három legfontosabb trend a toborzás/kiválasztás technológia dimenziójában a központosított méroszám rendszerek kialakítása, a közösségi toborzás/kiválasztás gyakorlatának befogadása és alkalmazása, valamint a saját, céges szakember adathálózat kiépítése. Ezeken túl egyéb folyamatok is meghatározó erovel bírnak majd 2012-ben, lásd a mobil alkalmazások elsöpro jelenlétét és beépítését, de a legfontosabb mégis annak megvizsgálása lesz, hogy a mai toborzás/kiválasztás marketing folyamatok hol szorulnak fejlesztésre, és ezt a plusz tudást honnan tudja egy cég mielobb beszerzeni annak érdekében, hogy versenyképességét a jövoben is fenn tudja tartani.

Munkahelyi képzések támogatása (TAMOP 2.1.3.) - vállalkozásfejlesztés

Szeretné munkatársait idén is képezni és tudásukat fejleszteni, de nincs rá keret? Valósítsa meg idén is képzési terveit uniós forrásból a Garda Consulting Kft. segítségével!

Nyílt képzések a Garda Consulting Kft.-nél

Engedje meg, hogy megtisztelo figyelmébe ajánljuk nyílt programjainkat:

Garda Consulting Kft.
Nyílt programok
2012. I. félév

Téma

Dátum

DISC - önismereti, társismereti készségfejleszto tréning

2012. márc. 13-14.
2012. ápr. 26-27.

Vezetoképzés ↓

2012. márc. 6-7.
2012 .ápr. 19-20.

Hunter Sales értékesítés ↓

2012. ápr. 12-13.
2012. máj. 3-4.

Idogazdálkodás ↓

2012. márc. 22-23.
2012. máj. 8-9.

Írásos kommunikáció ↓

2012. márc. 30.

Stressz-kezelés ↓

2012. ápr. 3-4.
2012. máj. 15-16.

Érzelmi Intelligencia ↓

2012. ápr. 24-25.

Ügyfélszolgálat ↓

2012. márc. 27-28.
2012. máj. 10-11.

Rendszerállítás ↓

2012. márc. 12.

Prezentációs technikák ↓

2012. ápr. 5-6.
2012. máj. 17-18.

Jelentkezni az aláírt jelentkezési lapon lehet, az 1/788-2291-es fax számon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében tudjuk fogadni!

A programokról bovebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.

Pályázzon munkahelyi egészségprogramokra a Garda Consulting Kft. segítségével

Munkatársainak egészsége cége kiegyensúlyozott és hatékony muködésének záloga! Most uniós forrásból, 100%-os támogatással valósíthat meg munkahelyi egészségprogramokat (TÁMOP-6.1.2), akár 10 millió Ft vissza nem térítendo támogatással.

A pályázat célja a munkavállalók fizikai, lelki közérzetének javítása, megbetegedések és balesetek megelozése, a munka- és életkörülmények egészségesebbé alakítása. A pályázás folyamatát most egy komplex ajánlat segítségével szeretnénk megkönnyíteni az Ön számára.

Az ajánlat részei:

1) mentálhigiénés programsorozat megvalósítása
2) sikeres pályázatírás, hatékony projektmenedzsment

Munkavállalói mentálhigiénés programsorozat, komplex életmód-tanácsadás

1) Elozetes felmérés –on-line kérdoív kitöltés stressz vizsgálat, komplex életmód-felmérés
2) A mérések alapján egyéni visszajelzés képzett tanácsadóink segítségével.
3) A visszajelzo beszélgetés tapasztalatai alapján egyéni egészségprogram kialakítása.
4)Az egészségterv indikációi alapján testreszabott programsorozat kialakítása:

 • Rendszeres tanácsadás gyakorlott szakemberek vezetésével: pszichológus, pszichoterapeuta, mentálhigiénikus, szupervizor, táplálkozási tanácsadó stb.
 • A programsorozat fobb témakörei, tartalmi elemei:
  • Stresszkezelés: megküzdési módok, lelki egészség, munka/magánélet egyensúlya, önismeret, öngondoskodás, társas készségek
  • Egészséges életmód és egészséges táplálkozás: eloadások, szurovizsgálatok, sportnapok, családi napok

5) A program végén visszamérés a korábban alkalmazott eszközökkel.

Pályázatírás és projektmegvalósulás

A pályázatírással és projektmegvalósítással járó adminisztrációs terheket pedig partnerünk, a COMPETIR Oktatási és Tanácsadó Kft. veszi le a válláról.

A több éves pályázatírói és projektmenedzsment tapasztalattal rendelkezo szervezet nem csak a pályázat megírását vállalja! Szakembereik több éven át a pályázat kiírói oldalon tevékenykedtek, így hatékonyan tudják segíteni a projekt megvalósítását, a pénzügyi elszámolást és az adminisztratív kötelezettségeket is.

Ügyfél-elégedettségi felmérés a Garda Consultingnál

A Garda Consulting Kft. számára az ügyfelek elégedettsége a legfontosabb. Idén osszel is elvégeztük a felmérést, amelynek során több szempont alapján vizsgáltuk az ügyfelek igényeit és elégedettségét.

Az online kérdoív elso szempontja a szolgáltatás minosége volt. Itt a valódi értékteremtés, a szolgáltatásorientáltság, a részletekre való odafigyelés, módszereink és technikai hátterünk volt a vizsgálat tárgya. A feltett kérdések alapján úgy tunik, ügyfeleink elégedettek az általunk nyújtott szolgáltatás minoségével. A második kérdéskör a problémamegoldásunk hatékonyságára irányult. A beérkezett válaszok alapján ügyfeleink elégedettek a problémakezelési módszereinkkel is. A harmadik témakörben öt kérdést tettünk fel a kapcsolattartás vizsgálatára. Kiderült, hogy itt is jól teljesítettünk az elmúlt idoszakban.

Végül kértük a Garda Consulting Kft. és a többi piaci szereplo összehasonlítását is, amelynek eredménye, hogy három témakörben is sokkal jobbnak ítéltek meg minket versenytársainknál.

A felmérés azt támasztja alá, hogy a Garda Consulting Kft. tevékenysége kiemelkedo a piaci átlaghoz képest. A cég szolgáltatásával és a trénereink szakmai munkájával az ügyfelek elégedettek. Azt az egy-két fejlesztési javaslatot pedig, amit megfogalmaztak, megfogadjuk, hogy a jövoben még kiemelkedobben szolgálhassuk megrendeloink érdekeit.

Köszönjük azon ügyfeleink segítségét, akik a kérdoív kitöltésével támogatták munkánkat!

HR szoftverek a hatékonyabb muködésért

A válság hatására megnott az igény a - sokszor emberhiánnyal küzdo HR csapatok munkáját támogató - hatékony szoftverek iránt. A Garda Consulting Kft. két egyedülálló dobozos terméket ajánl most partnereinek.

HR Handbook - belso kommunikációs kézikönyv

A Handbook egy vállalati intranetre feltöltheto, MS - Word formátumban szabadon szerkesztheto, web-es felületu tudásbázis, mely lehetové teszi, hogy a cég belso élete szempontjából legfontosabb szabályok és információk minden munkatárs számára együttesen is elérhetok legyenek.

Alkalmazását elsosorban olyan szervezeteknek ajánljuk, ahol szükségessé vált a belso kommunikáció fejlesztése, és ahol problémát okoz, hogy bizonyos szabályozások hiányoznak, a meglévok pedig elszórtan és nehezen visszakereshetoen léteznek, emiatt a vezetoknek egyre több idot kell töltenie olyan kérdések megválaszolásával, melyek egy egységes információs bázissal kiküszöbölhetok lennének.

A Handbook megalkotásakor törekedtünk arra, hogy annak elolvasása után a munkatársak tisztában legyenek a cég muködésének alapjaival, valamennyi belso szabállyal és a fontosabb közérdeku információkkal.

A Handbook bevezetésével jelentosen javul és - a szükséges mértékben - intézményesül a belso kommunikáció. A meglévo íratlan "szokásjog" értékesebb elemei írottá, így rögzítetté válnak, míg a kevésbé tarthatóakat felváltják az új, írott szabályok. Maradandóvá válik és fejlodik a cég belso életében fontos- addig elszórtan létezo tudás. Csökken a vezetok, a HR és a pénzügyi munkatársak operatív és adminisztrációs terhelése. A cég belso muködése kiszámíthatóbbá válik, no a bizalom a vezetoség iránt. Javul a belso muködés összhangja a jogszabályi eloírásokkal. Az új munkatársak számára könnyen áttekintheto és visszakeresheto formában jelennek meg a céggel kapcsolatos legfontosabb értékek, ismeretek. A Handbook piaci gyakorlaton alapuló fejezeteinek testreszabásával, a cég sajátosságait és egyedi igényeit kifejezo tudásbázis jön létre.

Checkin freedays - munkaido nyilvántartó szoftver

A szoftver mutatja a távollévo kollégák névsorát és a távollét okát. Nagyobb létszámú cégeknél és csoportoknál, több irodával/telephellyel rendelkezo vállalatoknál a legegyszerubb és leggyorsabb tájékozódási lehetoség. A rendszer minden szempontból a megrendelo igényeihez alkalmazkodik. Beállítható személyenként a munkaido kezdete és vége a hét minden napjára külön-külön, vagy egységesen. A szoftver képes túlóra nyilvántartásra, akár annak limitálásával is. Napi két törzsido megadható, akár személyenként külön-külön is kezeli a délelotti és délutáni muszakot. Az egyes jogosultságokkal rendelkezo csoportok eltéro funkciókhoz is hozzáférhetnek.

A Naptár funkció megkönnyíti a céges tevékenységek és programok eloretervezését. A Meeting beállítási lehetoséggel a kollégák tevékenysége folyamatosan nyomon követheto. A Red-list alapján a távollévo kollégák listája egy gombnyomással lehívható. A Munkavállaló(k)/felhasználó(k) adatainak nyilvántartásából az összes munkavállaló adatai bármikor könnyen elérhetok. Az Aktivitási táblázattal ellenorizhetové válik a munkaido kezdése, illetve a vége. Az Aktivitási diagram segítségével ellenorizheto és betartatható, hogy a 10 perc/óra pihenoidot minden munkavállaló betartsa, hiszen számítógépes munka esetén napi 6 óránál többet nem tölthet a munkavállaló monitor elott. A Szabadság és táppénz nyilvántartásával pontosan nyomon követheto a szabadság és táppénz nyilvántartása. A munkavállaló maga vezetheti a szabadságát és a vezeto hagyja jóvá. Az Aktuális évre járó teljes szabadság nyilvántartás alapján a munkavállaló is pontosan nyomon tudja követni a szabad napjainak a számát. A Listák segítenek választani a különbözo riport lehetoségek között. Az Értesítés funkció azt jelenti, hogy e-mailben érkezik értesítés a kikért, jóváhagyott illetve elutasított szabadságokról/táppénzrol. Így pontos, hiánytalan információáramlás az alkalmazott és a vezeto között abban az esetben is, ha nem egy helyen dolgoznak. Jogosultság kezelés: a szoftver megkülönböztet több felhasználót. Maximum 31 csoport állítható be. Jogosulatlan felhasználók nem láthatnak minden adatot és nem férhetnek hozzá minden funkcióhoz.

A szoftverekrol bovebb információ: info@gardaconsulting.hu

Nyílt önismereti programok a Gardánál 12.000,-Ft/fo áron!

Engedje meg, hogy megtisztelo figyelmébe ajánljuk nyári egyéni önismereti programjainkat:

Garda Consulting Kft.
Nyílt önismereti programok
2011. II. félév

Téma

BOLDOGABB PÁRKAPCSOLATOK
Alkalmassá válásunk útja
Mit akar a férfi, és mit keres a no egy kapcsolatban?
STRESSZ-KEZELÉS ÉS ELÉGEDETTSÉG
A munka és a magánélet egyensúlya
BOLDOGSÁGTERV
DISC Önismeret, társismeret
GONDOLKODÁS ÉS GRAFOLÓGIA
Önismeret az nlp (neurolingvisztikus programozás) és a grafológia segítségével
PROBLÉMAFELTÁRÁS A RENDSZER-TÁBLA ESZKÖZÉVEL

Jelentkezni az aláírt jelentkezési lapon lehet, az 1/788-2291-es fax számon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében tudjuk fogadni!

A programokról bovebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.

Nyílt képzések a Garda Consulting Kft-nél

Engedje meg, hogy megtisztelo figyelmébe ajánljuk nyílt programjainkat:

Garda Consulting Kft.
Nyílt programok
2011. I. félév

Téma

Dátum

DISC - önismereti, társismereti készségfejleszto tréning ↓

2011. ápr. 26-27.
2011. máj. 31-jún. 01.

Vezetoképzés ↓

2011. ápr. 05-06.
2011. máj. 18-19.

Hunter Sales értékesítés ↓

2011. ápr. 19-20.
2011. máj. 26-27.

Idogazdálkodás ↓

2011. márc. 29-30.

Írásos kommunikáció ↓

2011. ápr. 07.
2011. máj. 17.

Stressz-kezelés ↓

2011. márc. 31-ápr. 01.
2011. máj. 11-12.

Érzelmi Intelligencia ↓

2011. máj. 03-04.

Ügyfélszolgálat ↓

2011. ápr.14-15.

Rendszerállítás ↓

2011. ápr. 21.
2011. máj. 13.

AC tréning ↓

2011. máj. 24-25.

Jelentkezni az aláírt jelentkezési lapon lehet, az 1/788-2291-es fax számon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen. A jelentkezéseket beérkezésük sorrendjében tudjuk fogadni!

A programokról bovebb tájékoztatást az 1/788-2291-es telefonszámon, vagy a horvath.zsanett@gardaconsulting.hu e-mail címen kaphat.

Új recruitment üzletág vezeto a Garda Consulting Kft-nél

A megfelelo szakemberek megtalálása, kiválasztása és felvétele az egyik leghálásabb és legizgalmasabb HR feladat, amivel egy cégvezeto szembesül vállalata irányítása és fejlesztése során. Egyben az a vezetoi döntés is, aminek következményei meghatározóak a cég üzleti sikere és a szakember egyéni karrierje szempontjából.

A Garda Consulting kiválasztás/toborzás új üzletág vezetojét, Bakos Gabriellát Horváth Zsanett HR tanácsadó kérdezte.

Bakos Gabriella

Végzettség: Szegedi Egyetem

Bakos Gabriella

Több mint 10 év tapasztalattal rendelkezik diplomás szakemberek hazai és nemzetközi kiválasztásában, friss diplomás, közép-, és felsovezetoi szintekre, melyet nagy létszámú toborzási projektek és egyéni keresési megbízások során szerzett, vállalati és tanácsadói oldalon, elsosorban gyártás/termelés, értékesítés és szolgáltatás iparágakban.

Fobb szakértoi területei:

 • Pénzügy/számvitel
 • HR
 • Jog
 • Ingatlanfejlesztés és üzemeltetés
 • Minoségbiztosítás és támogató funkciók (adminisztráció, ügyfélszolgálat)

Miért éreztétek szükségét, hogy nagyobb hangsúlyt fektessetek a recruitment üzletágra?

A konkrét piaci igényekre kívántunk ezzel a lépésünkkel reagálni. Ügyfélkörünk egy része ugyan rendelkezik naprakész HR szaktudással, de a mindennapos HR feladatok olyan terhet rónak rájuk, ami mellett külso szaksegítség igénybevétele indokolt - és ebben támogatja oket a felso vezetés. Mások pedig egyelore nem rendelkeznek belso HR csapattal (vagy nem is fognak, mert szervezet-felépítési politikájukba ez egyáltalán nem illeszkedik), de a szervezet növekedése vagy átalakulása folyamatos figyelmet és egyeztetést kíván erre a területre is; erre kérnek fel minket.

A döntés logikus, hisz az eddigi közös és sikeres szervezetfejlesztési vagy tréning/coaching projektek során mélyreható ismereteket szereztünk a cégkultúrával, értékekkel, aktuális örömökkel és gondokkal kapcsolatban, nem beszélve a szervezet eltéro szintjein kialakított stabil munkakapcsolatokról.

Mi a különbség piacvezeto cégek és a sereghajtók között?

Minoség, gyorsaság, kreativitás, kiegyensúlyozott és folyamatos kommunikációs stílus az ügyféllel és a jelöltekkel, szakmai alázat és kitartás, kitartás, kitartás. Nem feladni, amikor mások már rég feladták. A megfelelo árazás persze szintén kritikus, foleg egy költségérzékenyebb idoszakban, mint a mostani.

Ezért született meg a döntés, hogy ezzel az üzletággal külön szakember foglalkozzon. Hogy kerültél kapcsolatba a Garda Consulting Kft-vel, és miért pont Rád esett a választás?

A Garda projekt szemlélete és muködése volt vonzó, az hogy adott feladatra szövetkezünk, amely során mindenki magából a legjobbat adja, az ügyfeleink elvárásai mentén. Én az egyik gardás tanácsadóval dolgoztam korábban együtt egy neves nemzetközi könyvvizsgáló cégnél, és amikor szabaddá váltam, o hívta fel a figyelmemet erre az újonnan átgondolásra kerülo divízióra. Az ügyvezeto, Berey Zita energiái, szakmai kapcsolatai, elégedett ügyfélköre pedig számomra komoly biztosítékok a jó együttmuködéshez. Ehhez magamból én is a legjobbat kívánom adni.

Horváth Zsanett

Végzettség: Budapesti Muszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Horváth Zsanett

HR tanácsadó. Öt év tervezoi munka után kötelezte el magát a HR-rel. A KKV szektorban kiszervezett HR tevékenységek szakembere. Akkreditált tanácsadó DISC tesztbol.

Fobb szakértoi területei:

 • Teljesítmény Menedzsment Rendszerek kialakítása/muködtetése
 • Belso HR kommunikáció
 • Toborzás/kiválasztás
 • Csapatépíto tréningek

Elmondanád nekünk, hogyan is zajlik egy kiválasztási folyamat?

A folyamat nulladik, vagy inkább mínusz egyedik napján meghatározásra kerül a keresett profil, figyelembe véve mindazokat a tényezoket, készségeket, tudásokat és tapasztalatokat, amik a keresett szakembert az adott munkakultúrában, értékközegben és kapcsolati hálóban sikeressé teszik majd. Rendkívül fontos a közvetlen felettessel vagy kollégákkal történo találkozás, ahol mindezen tényezok súlyozására is sor kerül. Idokeretekrol, várható eredményekrol, alternatív megoldásokról is szó esik ilyenkor, az ügyfél reális elvárásait menedzselendo. Ez a beszélgetés az ügyfél és a mi alapszerzodésünk: fontos, hogy e beszélgetés során megosszunk minden naprakész piaci információt az ügyféllel és segítsük a reális profil megalkotásában, valamint megbizonyosodjunk a projekt iránti teljes elkötelezettségérol is. Ezt követoen indul a keresés: számtalan forráson és csatornán keresztül érjük el vagy szólítjuk meg az érdeklodo vagy potenciális jelölteket. Mindeközben folyamatosan tájékoztatjuk az ügyfelet a piaci kínálat által a konkrét pozícióval kapcsolatban megfogalmazott reakciókról; sok esetben ez módosít is az eredeti profilon. Eloszurés, személyes interjúk, online személyiség tesztek, szakmai és nyelvi tesztek következnek - és elkészül az un. rövid lista az ajánlásra szánt jelöltek írásos (kérésre angol nyelvu) jellemzojébol. Az átadott listából pedig az ügyfél kiválasztja, kivel szeretne maga is találkozni. Ügyfélinterjúk, referencia ellenorzés, ajánlattétel, bértárgyalás, majd utókövetés: - nemcsak a kezdés napjáig - ezzel zárul egy projekt. Profiltól függoen akár pár hét alatt is.

Miért javasolnád a cégeknek, hogy a toborzással, kiválasztással ne maguk bajlódjanak, hanem szakérto cégeket bízzanak meg?

Szakérto céget a hatékonyságuk miatt érdemes választani, amit számokban is könnyen ki lehet fejezni, és ez által a pénzügyi döntéseket hozó vezetoség támogatása is megszerezheto, ami kritikus fontosságú. A külso tanácsadó cég minden esetben gyorsabb, mint a cégben ezzel a feladattal megbízott kolléga, akire sokszor úgy testálják rá ezt a feladatot, hogy tulajdonképpen igazából mással kellene foglalkoznia, hisz nem ez az alapfeladata. A tanácsadónak páratlan kapcsolatrendszere van, hozzáférése fórumokhoz, adatbázisokhoz, listákhoz, rálátása a jelölti piac alakulására. Munkáját fókuszáltan végzi, és nem vállal be több megbízást - ez foleg a kisebb tanácsadó cégek esetében igaz, mint a Garda Consulting Kft. -, mint amennyit valóban jó eséllyel be tud tölteni. A sikeres elhelyezést követoen pedig garanciális idoszak kezdodik, ami szintén megnyugtató sok ügyfél számára. És ne feledjük - a díjazás mára többnyire már sikerdíjban értendo: elhelyezésig a folyamat teljes kockázatát és költségét a tanácsadó cég viseli.

Minden kedves partnerünknek és barátunknak sikerekben gazdag és békés, boldog új esztendot kívánunk!

Minden kedves partnerünknek és barátunknak sikerekben gazdag és békés, boldog új esztendot kívánunk!

Minden kedves partnerünknek és barátunknak sikerekben gazdag és békés, boldog új esztendot kívánunk!

Szakképzési hozzájárulás vagy innovációs járulék - többé nem gond a felhasználása

Közeleg az év vége, de sok cég még mindig nem tudja, hogyan tudja elszámolni a szakképzési hozzájárulást, vagy mire hasznosíthatja az innovációs járulékot.

A Szakképzési hozzájárulásról

Fontos tudni, hogy a szakképzési hozzájárulás egy a munkáltató számára kötelezoen befizetendo járulék. A hozzájárulás alapja 2009. január 1. óta a társadalombiztosítási járulékalap, mértéke 1,5%, mely az elso féléves elolegbol és a második féléves kötelezettség részbol tevodik össze.

A szakképzési hozzájárulás elszámolás terhére csak olyan képzés veheto igénybe, amelyet akkreditált intézmény szervez.

A Garda Consulting Kft. intézményakkreditációs lajstromszáma: AL-2250

A Munkaügyi Központban bejelentett, szakképzési hozzájárulás terhére elszámolható felnottképzési programjaink:

 • Üzleti kommunikáció képzés
 • Vállalkozóvá válási ismeretek
 • Álláskeresési technikák
 • Outdoor tréning

Az Innovációs járulékról

A Kutatási és Technológiai Alapról szóló 2003. évi XC. Törvény alapján az 50 fonél több dolgozót, vagy az éves nettó 10 millió Euró forgalmú illetve mérleg-foösszegu belföldi gazdálkodó társaságok innovációs járulék fizetésére kötelezettek. A járulék mértéke 2006-tól kezdodoen 0,3%. A járulék alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39. § (1) bekezdése alapján meghatározott adóalap.

A járulékfizetésre kötelezett cégek, a fizetési kötelezettségüknek úgy is eleget tehetnek, hogy olyan egyedi, személyre szabott kutatásokat finanszíroznak, amelyek segítségével saját céljaik elérését segítik elo. Amennyiben ezeket a kutatásokat olyan közhasznú társaságtól rendelik meg, amelyek az 1997 évi CLVI törvény 2§ (1) bekezdésében felsoroltak közé tartozik, úgy a megrendelt kutatás-fejlesztés értékét az éves Innovációs járulékukból levonhatják.

Innováció HR területen

A HR területén alkalmazott rendszerek fejlesztését célzó kutatás-fejlesztési tevékenység olyan új eljárások kidolgozását jelenti, amely a szervezet hatékonyságának fejlodését eredményezi.

HR területen kutatható-fejlesztheto rendszerek:

 • Munkaero kiválasztás
 • Munkaero beillesztés
 • Munkakörelemzés és értékelés
 • Teljesítménymérés és értékelés
 • Ösztönzés
 • Munkaero fejlesztés
 • Humán kontrolling

A fentieken túlmenoen az Önök igényeihez alkalmazkodva számos más területeken is lehetoség van kutatásra.

Az igények felmérésében és a további lehetoségek bemutatásában személyesen is készséggel állunk rendelkezésükre.

További információ: info@gardaconsulting.hu

A Garda Consulting Kft. ajánlásával: Munkaero-kölcsönzés - a hatékony létszámgazdálkodás eszköze

Napjainkban egyre több vállalat oldja meg a speciális, a fo profiljával szorosan nem összefüggo feladatait külso cég bevonásával. Munkaero-kölcsönzés igénybevételével akár az Önök cége is költséget takaríthat meg, továbbá eroforrásaikat az alaptevékenységükre tudják fordítani, s ennek segítségével versenyelonyre tehetnek szert. Számításaink azt mutatják, hogy jól körülhatárolható feladatkörökben, változó létszámú, átlagban 8-10 fos munkacsoport esetén munkaero-kölcsönzés igénybevételével már jelentos megtakarítás érheto el. A költség-megtakarítás mellett további fontos szempont, hogy a megbízó a szakmai elvárásainak megfelelo munkavállalókkal dolgozhat, akiknek a munkájára a szükséges mértékben és idoszakban biztosan számíthat!

Munkaero-kölcsönzést érdemes igénybe venniük, amennyiben:

 • Létszámkorlátozás miatt nem tudnak újabb munkatársakat foglalkoztatni.
 • Költségcsökkentés miatt nem tudják megtartani munkatársait, de munkájuk hiányzik.
 • Idoszakosan, avagy átmeneti idore pótlólagos munkaerore van szükségük.
 • Másra bíznák a munkaero toborzás, a kiválasztás, a bérszámfejtés, a munkavállalók ügyeinek intézését.
 • Nem rendelkeznek HR illetve munkaügyi osztállyal, avagy a kapacitásuk nem elegendo a megnövekedett teendok ellátására.

Amennyiben már rendelkeznek elképzeléssel, konkrét munkaero-igénnyel, partner intézményünk, a MUISZ Holding Kft. hatékonyan közremuködik a szakmai megvalósításban. Érdeklodésük esetén rövid határidovel elkészítik az egyedi igényeiknek megfeleloen kialakított tartalmú és díjazású ajánlatunkat.

Miért éri meg Önöknek a munkaero-kölcsönzés?

 • Cégük belso állományi létszáma nem növekszik.
 • A kölcsönzés létszámát és idotartamát rugalmasan, az Önök igényeihez igazítják.
 • Bármikor felvehetik saját állományba a kölcsönzött munkavállalókat.
 • Cégük mentesül az adminisztratív feladatok terhei alól: be- és kiléptetés, bérszámfejtés, adóügyek, munkaszerzodések kezelése, bérfizetés, cafeteria.
 • A munkáltatói jogokat megosztva gyakorolják, de a szakmai irányítás továbbra is az Önök kezében marad.
 • A munkaero-kölcsönzés díja költségként elszámolható, így nem növeli a bérköltséget.
 • A szolgáltatás gyors, rugalmas, hatékony.

Kiemelt szolgáltatási területek: Call center, ügyfélszolgálati-, pénzügyi szolgáltatási-, ügyintézoi-, adminisztratív munkák, betanított munkák, szakmunkák.

Bovebb információ: Tóth Sándor 20/967-119, tothsandor@muisz.hu vagy info@muisz.hu

MUISZ Iskolaszövetkezet

Honlap: www.muisz.hu

Elköltöztünk

Ezúton értesítjük kedves Partnereinket, hogy a Garda Consulting Kft. címe (székhelye és telephelye) 2010. október 1-tol megváltozott.

Társaságunk egyéb elérhetoségei - központi telefonszámunk, fax számunk, Internet, ill. e-mail címeink, mobil telefonszámaink - változatlanok maradnak.

Az új irodában nemcsak a megszokott kényelemmel állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére, hanem igényesen felszerelt tréning teremmel is.

Ügyfélszolgálatunk minden nap 8.30 és 17.00 óra között áll rendelkezésre.

Örömmel várjuk kedves Partnereinket az új irodánkban!

Értékelo/Fejleszto Központ tréning - nem csak HR-eseknek

Korunk egyik legmegbízhatóbb kiválasztási és fejlesztési eszköztára az Értékelo / Fejleszto központ, közismertebben Assessment Center (AC) / Development Center (DC).

Ezzel a módszerrel felmérheto a pályázók, illetve a már meglévo munkatársak szakmai tudása, személyiségük, viselkedésük, és szakmai kompetenciáik. Az Értékelo / Fejleszto központ célja, hogy meghatározott, a valódi munkához hasonló szituációkban, egyéni és csoportos feladatokban való részvétel során egyidejuleg több jelöltrol kapjanak információkat a szakemberek.

Az Értékelo / Fejleszto központ tervezésénél nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. Az adott szervezeti kultúra sajátosságain, a munkakör szakmai, technológiai és egyéb jellemzoin túl, az elvárt képességeket, kompetenciákat, valamint a személyiségjegyeket és az interperszonális készségeket is. A gyakorlatok összeállításánál a csoportdinamikai hatásokon túl tekintettel kell lenni arra is, hogy objektíven és megbízhatóan mérjenek.

Ebben nyújt segítséget a Garda Consulting Kft. kétnapos, gyakorlatorientált tréning programja.

 • AC eredete/háttere/célja - miért jobb, mint a "sima" kiválasztás
 • AC sajátosságai: mitol AC az AC, különbség az AC és DC között
 • Etika
 • AC során használt eljárások
 • Munkaköri analízis, kompetencia lista felállítása
 • Kulcs-kompetenciák kiválasztása, súlyozás
 • A kompetencia mátrix
 • Kompetencia alapú interjúkérdések
 • Szituációs gyakorlatok az AC-k során
 • Az AC-k sikeres technikai lebonyolítása
 • AC kapcsolódása a HR egyéb területeihez
 • Az AC "eladása" a management számára

Az Értékelo / Fejleszto központ tréninget sokéves HR vezetoi gyakorlattal rendelkezo tanácsadó, valamint kiválasztásban és fejlesztésben is jártas pszichológus tréner kollégánk vezeti. A gyakorlatorientált képzés lehetové teszi, hogy a részvevok saját megéléseiken keresztül sajátítsák el az elméletet. A program vizsgával zárul, az eredményes vizsgázók oklevelet kapnak.

Bovebb információ: info@gardaconsulting.hu

Becsöngettek! - Új képzési lehetoségek az akkreditált Garda Consulting Kft-nél

Örömmel értesítjük kedves ügyfeleinket, hogy a Garda Consulting Kft. 2010. július 28-tól akkreditált intézménnyé vált.
Hiszünk benne, hogy ezzel még jobban megerosítjük partnereink bizalmát, hiszen számos új lehetoség nyílik meg számukra. Ügyfeleink részére ez nem csak képzési portfóliónk bovülését, és azok magasabb minoségét jelenti, hanem az állami támogatás, és a pályázati lehetoségek kihasználásának lehetoségét is.

Magyarországon a felnottképzés akkreditációját a Nemzeti Szakképzési és Felnottképzési Intézet végzi. Akkreditációt nem csak intézmények, hanem oktatási programok is nyerhetnek. Az akkreditálás feltétele, hogy a felnottképzést folytató intézmény rendelkezzen legalább egy általa már megvalósított akkreditált képzési programmal. A Garda Consulting Kft. akkreditált programja a negyven órás Üzleti kommunikáció képzés (lajstromszám: PL-2276/4).
Az akkreditált program mellett az intézménynek legalább két felnottképzéshez kapcsolódó szolgáltatást is végeznie kell, melyet elozetesen bejelent a Munkaügyi Központban. Intézményünk felnottképzéshez kapcsolódó szolgáltatásai: Elozetes tudásszint felmérés, Képzési igények felmérése.
További, a Munkaügyi Központban bejelentett felnottképzési programjaink: Vállalkozóvá válási ismeretek, Álláskeresési technikák, Outdoor tréning,

Intézményünk Minoségpolitikája meghatározza a minoséggel kapcsolatos követelmények teljesítése és a minoségirányítási rendszer eredményességének folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettséget. A minoségpolitikát az intézmény vezetosége határozza meg, és felel annak érvényesüléséért.
"Az intézményi akkreditáció célja - a képzésben részt vevo felnottek és egyéb érintettek érdekében - annak biztosítása, hogy az intézmény az általa meghirdetett felnottképzési tevékenységet az akkreditációra vonatkozó külön jogszabályban meghatározott magasabb minoségi követelményeknek megfeleloen végezze." Fktv. 12. §.

Felnottképzési vezetonk, Gyarmati Gábor, Debreceni Egyetem Piackutatás és Piacorientáció kihelyezett Tanszékének vezetoje, a Miskolci Egyetem megbízott oktatója.
Kiváló tréner/tanácsadó kollégáink garantálják a programok sikeres megvalósítását:

 • Berey Zita szervezetfejleszto tréner, szupervizor-coach,
 • Dr. Szilágyi Gyöngyi orvos tréner, szupervizor-coach,
 • Nagy Zalán vezeto tréner, coach,
 • Balla Attila outdoor tréner,
 • Domján Mónika pszichológus tréner,
 • Horváth Zsanett HR tanácsadó.

Reméljük, immáron akkreditált intézményként tovább erosíthetjük az együttmuködést partnereinkkel!

Bovebb információval örömmel állunk rendelkezésére: info@gardaconsulting.hu

A Garda Consulting Kft. ajánlásával: KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS ÉS MUNKAKIPRÓBÁLÁS DIÁKMUNKA ALKALMAZÁSÁVAL

Az év utolsó hónapjaiban számos cég termelése jelentosen megno. A legtöbb esetben ehhez plusz munkaero is szükséges. A többletigény általában csak idoszakos, ezért nem gazdaságos erre a "rövid" idore foállású alkalmazottak foglalkoztatása. Megoldást kínálhatnak az iskolaszövetkezetek szolgáltatásai, azaz a diákok foglalkoztatása. Milyen szolgáltatást nyújtanak az iskolaszövetkezetek, mik a diákmunka elonyei?

A magyar munkaero-piac fontos kiegészíto szegmense a "diákmunka", mely a felsooktatás tömegessé válásával, illetve egyéb szociológiai jelenségek miatt már évekkel ezelott túllépett a "nyári munka" jellegen. Az iskolaszövetkezetek legfontosabb elonye, hogy a nappali tagozatos hallgatókat, diákokat számos kedvezménnyel tudják foglalkoztatni. Így bizonyos esetekben -foleg a rövid, de intenzív idotartamú, szezonális, továbbá a nagy fluktuációjú munkahelyek esetén- mindenképpen költség-hatékony foglalkoztatási lehetoséghez juthatnak a szolgáltatást igénybe vevo cégek. A keresletet a diákmunka iránt tovább fokozza, hogy foleg Budapesten és környékén a cégek egyre nehezebben jutnak megfelelo, betanítható munkaerohöz, így a diák munkavállalók bevonásával az iskolaszövetkezetek szolgáltatásait igénybe vevo megrendelok köre évrol-évre továbbra is bovül.

Kedvezo feltételek

A megbízó cégek egyértelmuen idot, költséget takaríthatnak meg azzal, ha igénybe veszik az iskolaszövetkezetek szolgáltatásait, és diákmunkaerot foglalkoztatnak. A diákmunkaero költsége jóval alacsonyabb, mint a foállású alkalmazottaké, mert az iskolaszövetkezetek kedvezobb feltételekkel alkalmazhatnak nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezo hallgatókat, továbbá a diákszövetkezet vállalkozási díja költségként egy összegben elszámolható. Mivel a diákok az iskolaszövetkezet alkalmazottjai, így a toborzási költségek mellett az adminisztrációs terhek, munkajogi kötelezettségek egyaránt az iskolaszövetkezeteket terhelik. Emellett az is fontos szempont, hogy a megbízó cégek létszámigénytol függoen akár 1-3 nap alatt kello számú és képzettségu munkaerohöz juthatnak.

Késobbi foállású munkaero, gyakornoki foglalkoztatás

Minden foglalkoztató számára nagyon fontos, hogy a foállású munkaero állományukat olyan szakemberekkel is feltöltsék, akik például frissen végzettekként új lendületet, friss tudást visznek a már meglévo csapatba. Ezeknek a szakembereknek a felkutatása nem kis költséget és idoráfordítást von maga után. Egy nagy létszámú toborzási-kiválasztási osztály fenntartása nagyon megterheli bármely cég költségvetését. A DIÁKMUNKA alkalmazásának másik nagy elonye a késobbi foállású munkaero állomány bovítése kapcsán eloszurés illetve a munka-kipróbálás. Mivel a diákmunkások a cégek szakmai feladatköréhez közeli, vagy azzal megegyezo tanulmányi területrol is kiválasztásra kerülhetnek, ezért a foiskola, egyetem végeztével akár az adott cég foállású munkaero állományát is erosíthetik. A diákmunkásként történo foglalkoztatás ideje alatt a megbízóknak lehetoségük nyílik a jelöltek képességeinek munka közbeni felmérésére. A diákmunka kínálta lehetoség mentesíti a foglalkoztató céget a munkaero állomány bovítése során felmerülo toborzási költségek (marketing és hirdetési költségek, eloszurés, esetleg kiválasztás, személyes találkozás) megfizetése alól. Az iskolaszövetkezetek komplex megoldást nyújthatnak a gyakornokok felkutatására és költséghatékony foglalkoztatására is.

Betöltheto munkakörök

A diákmunka alkalmazásának területei széles skálán mozognak. Legjelentosebb mértéku az irodai, adminisztratív foglalkoztatás. Ezek közül is az asszisztensi, titkári, titkárnoi, recepciós, adatbeviteli, tesztelési pozíciók betöltésére keresnek a megbízók a legnagyobb arányban diákmunkaerot. Az oszi idoszakban a nagy létszámot felszívó betanított munkák (csomagolás, címkézés, borítékolás) is elotérbe kerülnek. A megbízó cégek jelentos része eloszeretettel alkalmaz szakmai gyakorlaton lévo diákokat is, és oket már a szakterületüknek megfelelo pozíciókban is. Ok a magasabban kvalifikált, komoly szakmai tudással rendelkezo diákmunkaerot keresik (szoftverfejleszto, programozó, hálózati rendszergazda, szakfordító, tolmács, mérnök, pénzügy, közgazdász), akik a késobbiekben - a tanulmányaik befejeztével - a cég állományába is nagy eséllyel bekerülhetnek. A promóciók, termékbemutatók, nagyobb volumenu reklámkampányok elengedhetetlen részvevoi a hosztok, hoszteszek, szórólapozók, plakátozók, akik szintén a diákok közül kerülnek ki.

Napjainkra a diákmunka a hazai munkaero-piac szükséges, keresett, ugyanakkor elismert és jelentos tényezojévé vált. A szociális helyzet miatt az elorejelzések szerint az eddigiekhez képest még nagyobb arányban várható a felsooktatásban tanuló és munkalehetoséget kereso diákok álláspiacon való megjelenése. Ez a megbízók számára további lehetoséget biztosít a fiatal, agilis munkaero megtalálására és foglalkoztatására.

Bovebb információ: Tóth Sándor 20/967-119, tothsandor@muisz.hu vagy info@muisz.hu
MUISZ Iskolaszövetkezet
Honlap: www.muisz.hu

Robbanás elott a képzési piac

Gyimóthy Éva - HR Portal

A válság miatt a vállalatok 46 százaléka vágta meg a képzésre, oktatásra, fejlesztésre fordított költségeket, miközben ha lenne rá keret, éppen ezt a területet fejlesztenék leginkább. Ez azt jelezheti, hogy a cégek a válság végével a dolgozók képzésére fogják a legtöbb pénzt fordítani - derül ki a Garda Consulting Kft. és a Szinapszis Kft. kutatásából, amely a HR Portal megbízásából készült. A több mint száz vállalat körében végzett felmérés célja az volt, hogy felmérjék, hogyan változtak a szervezeteknél a HR költségek a válság hatására.

Robbanás elott a képzési piac

A válság hatására még eroteljesebb lett a költségcsökkentési kényszer a szervezeteknél, amely különösen a humán eroforrás területeket érintette. Számos kutatás bizonyította, hogy azok a vállalatok muködnek igazán hatékonyan, amelyek tudatosak pénzügyi folyamataikat illetoen és tervezett HR költségvetéssel rendelkeznek. A HR Portal arra volt kíváncsi, mennyire tudatosak ezen a téren a szervezetek, illetve milyen humán területeket érintett érzékenyen a válság, hol kellett nagyobb költségeket visszaszorítani, a válság ellenére milyen eszközökkel tudtak megtakarításokat elérni a vállalatok.

Sokan nem tudják, hogyan alakult a HR büdzséjük

A cégek egyharmadának nincs HR költségkerete, ahol viszont van, ott 6,5 százalékkal csökkent a személyzeti kiadásokra fordított összeg - ismertette az eredményeket Berey Zita, a Garda Consulting ügyvezeto igazgatója a Költséghatékony HR címu workshopon, amelyet a HR Portal május 19-én szervezett.

A kutatás során megkérdezett 108 vállalat közül leginkább a Budapest környéki szolgáltató szektorban tevékenykedo mikro-kisvállalkozásokról bizonyosodott be, hogy nincs HR büdzséjük. A HR keret költségcsökkenése jelentosebb volt a megkérdezett ipari, termelo vállalatoknál, a közép-magyarországi cégeknél, a közepes- és nagyvállalatoknál. A válaszadók egynegyede számolt be csökkenésrol, és csak 16, 7 százaléknál nem változott a személyzeti kiadásokra fordított összeg.Mindössze 13 százalék nyilatkozott a HR költségkeret növekedésérol, de sokan vallották be (10,2 százalék), hogy nem tudják, miként alakult a cég HR-es büdzséje.

Min spóroltak a leginkább a cégek?

A cégek 2009-ben a legtöbbet a rendezvényeken spóroltak, második helyen a bérköltség áll. Sok cég csökkentette a kölcsönzött állomány költségét, valamint az adminisztrációs eszközbeszerzés (Pl. IT, tesztek) költségeit is. Sokan, a megkérdezettek 46 százaléka vágta meg a képzésre, oktatásra, fejlesztésre fordított kiadásokat is, miközben ha lenne rá keret, éppen ezt a területet fejlesztenék leginkább - mutatott rá Berey Zita, hozzátéve, ez azt jelezheti, hogy a válság végével a dolgozók képzésére fogják a legtöbb pénzt fordítani.

A képzések büdzséjének csökkentése jelentosebb volt a megkérdezett közép-magyarországi, kereskedelemmel, szállítmányozásnál foglalkozó közepes- és nagyvállalatoknál. A cégek 25,9 százalékánál stagnált, 16,7 százalékánál nott ezen költségkeret, 11 százalék pedig nem tudta megítélni, hogyan alakult a képzések költségkerete.

A szervezetek összességében 17,2 százalékkal csökkentették a képzési és tréningbüdzsét a válság elotti állapothoz képest, ami azt is mutatja, hogy felértékelodött a belso tréningek szerepe a külso tréningek "rovására". A képzések hatékonyságát ugyanakkor a cégek 42 százaléka még soha nem mérte, 43,8 százalékuk a válság elott és után is mérte, 9,5 százalék pedig a recesszió óta méri.

A cégek negyedénél csökkent az 1 fore eso bruttó bérköltség

A bér- és kompenzációs rendszerek változását tekintve a felmérés szerint a cégek 32,7 százalékánál nem változott a bruttó bér összege, 36,5 százaléka növelte a bruttó fizetéseket, míg a cégek 25 százaléka csökkentette azokat. A béren kívüli juttatásokat a válság óta a válaszadók 43 százaléka csökkentette, elsosorban a hideg étkezési, kultúra és ajándék utalványok alkalmazása esett vissza. Ennek elsodleges oka a válság hatására bekövetkezett jogszabályi változásokban keresendo. Ugyanezen okból kezdték el a cégek nagyobb mértékben adni a meleg étkezési utalványt és az Internet hozzájárulást is.

Nem túl népszeru az outsourcing

Az outsourcing a költségcsökkentés egyik kedvelt módszerévé vált az utóbbi idoben a szervezetek körében, de a megkérdezett cégeknél nem figyelheto meg, hogy tömegesen kiszerveztek volna HR-es területeket, sot, 16 százalékuknál egyáltalán nincs is kiszervezés. A pénzügy-számvitel; emberi eroforrás gazdálkodás; kereskedelem-értékesítés területein a legalacsonyabb arányú a kiszervezés, szinte mindent házon belül oldanak meg. A legtöbbek által kiszervezett tevékenység továbbra is a biztonsági szolgálat és a bérszámfejtés.

A szolgáltató kiválasztásánál a három leggyakrabban említett szempont az ár, a megbízhatóság és a referenciák. Berey Zita azt emelte ki, hogy a jogtiszta know-how a cégek elenyészo részét (15,7 százalék) érdekli.

Mire költenek a cégek a jövoben?

A cégek a képzések mellett a teljesítmény-értékelés (19,4 százalék), a bérköltség (15,7 százalék) az utánpótlás-tervezés (9,3 százalék) területét fejlesztenék. A bérköltséget a mintaátlagnál nagyobb arányban fejlesztenék a megkérdezett ipari- és termelo vállalatok, a teljesítményértékelést a nyugati régióban elhelyezkedo cégek és a közepes vállalatok tartják fontosnak, a képzéseket pedig a mikro- és kisvállalatok vennék nagyobb arányban igénybe.

HR megtakarítási gyakorlatok

A workshopon részt vevo HR szakemberek, vezetok visszaigazolták a felmérés megállapításait, miszerint sok helyen csökkentették a HR kiadásokat,s a képzések, tréningek költségeit vágták meg a legtöbb helyen. Az Union biztosító HR igazgatója arról számolt be, hogy bár a 250 munkavállaló közül senkit sem kellett elküldeni, és az adóváltozás következtében fennmaradt összeget a dolgozókra fordították, amibol képzéseken, rendezvényeken vehettek részt, de 5 százalékkal csökkent a HR költségkerete. Az MKB Bank HR foosztályvezetoje azt mondta, bár csökkent a bér, oktatás, cafeteria kerete a banknál, a hatékonyság nott. Ezzel szemben a kétezer munkavállalót foglalkoztató a HM EI Zrt. kontrolling divízióigazgatója arról számolt be, hogy nem csökkentették a személyi kiadásokat.

Fluck Benedek, a Bosch csoport Magyarország HR igazgatója is azt mondta, hogy a felmérés huen tükrözi a vállalati gyakorlatokat. Fluck Benedek a válság nyomán kialakult vállalati gyakorlatokat "költségcsökkentési orületnek" nevezte, s rossz hozzáállásnak, rövidlátásnak minosítette. Szerinte értelmetlen minden "csapot" elzárni, minden költséget visszafogni, ehelyett meg kell különböztetni a lényegest a lényegtelentol, és a kevésbé fontos területekre kevesebbet fordítani. Ehhez azonban a cégnek elo kell teremtenie a tokét.

Fluck Benedek szerint ugyanekkora hiba a munkaero-felvétel teljes befagyasztása, és az is, ha a vállalat az összes állásbörzét lemondja. Úgy véli, ezt egy világcég nem engedheti meg magának, a válság ugyanis nem tart örökké - emeli ki Fluck. A Boschnál egyébként más helyzet, a cégcsoport 12 jogi egységbol, 6 telephelybol áll Magyarországon. Egyes egységek az autóiparban, mások az építoiparban tevékenykednek így a válság sem ugyanakkor csapott be és a válságkezelo módszerek is különböztek, ha egyáltalán be kellett avatkozni.

A Magyar Telekom azonban több intézkedést hozott a válság nyomán annak érdekében, hogy csökkentse a költségeket. Átalakult a javadalmazási rendszerük: csökkent a cafeteria és a vállalati többlet végkielégítés mértéke, tovább bovítették a teljesítményhez kötodo javadalmazási formákat, a megüresedett pozíciókra pedig a korábbinál olcsóbb munkaerot vesznek fel. Az egyéni teljesítmény meghatározásához a 2009-ben bevezetett Karriermenedzsment rendszer (KMR) ad transzparens módszertant. Ugyanakkor a költségoptimalizálás más szinten is megmutatkozott, a korábban 21 ezer fot foglalkoztató vállalat létszáma megfelezodött néhány év leforgása alatt, s 10 ezer alá esett, amiben az akvivíziók is benne vannak. Mindezen túl a prémium szintjén is történt változás, az alkalmazottak mozgó bére a 4 százalékról kitolódott 12 százalékra - tette hozzá Ujhegyi Ákos.

Bár a Hankookot üzleti szempontból nem érintette érzékenyen a válság, költségracionalizálás ott is történt, méghozzá a toborzás-kiválasztás, képzés terén, mondta el Bányai Tibor igazgató. Míg korábban Koreába kellett kiküldeni az embereket annak érdekében, hogy elsajátítsák a megfelelo kompetenciákat, ma már egészen másképp oldják meg a toborzást, képzést és költség oldalról is sokkal kedvezobb megoldást találtak. 2011 márciusáig ugyanis 700 dolgozót vesznek fel, ezúttal azonban a munkaero-közvetítok helyett a munkaügyi központok segítségét kéri a cég - mondta el Bányai Tibor. Öt regionális munkaügyi központtal, és egy helyi szakközépiskolával muködnek együtt. A képzésen elsosorban regisztrált munkanélküliek vehetnek részt, és a sikeresen vizsgázók automatikusan felvételt nyernek rácalmási gyárba. A megfelelo utánpótlást tehát a munkaügyi szervezet biztosítja. Mindez egy 500 milliós projekt, amelynek a költségeit nagyrészt a munkaügyi szervezet állja, a képzést, annak helyszínét, oktató gárdát (40-5 szakember) azonban a Hankook biztosítja. A cég azonban még így is sokkal jobban jár, mintha a "hagyományos" kiválasztást-toborzást választaná, munkaero-közvetíto cégeket vonna be.

A kutatással kapcsolatban bovebb információ: Berey Zita ügyvezeto igazgató, Garda Consulting: 06-20-2497878, berey.zita@gardaconsulting.hu

A Garda Consulting és a Szinapszis Kft. a HR Portál megbízásából 2010. áprilisa és májusa között 108 vállalat felsovezetojét és HR szakemberét kérdezte meg kvantitatív és kvalitatív módszertannal arról, hogyan változott HR gyakorlatuk a válság hatására. A kutatás során öt nagy témakörben - toborzás/kiválasztás, beillesztés/orientáció, személyzetfejlesztés, ösztönzésmenedzsment/bérezés/ kompenzáció, kiszeverés/elbocsátás - összesen 50 kérdésre kellett válaszolniuk a részt vevoknek.

A kitöltok 54,6 százaléka a szolgáltatói szektorból, 21,3 százaléka a kereskedelem, szállítmányozás, közlekedés területérol, 24,1 százaléka pedig az ipar, gyártás területérol került ki. A válaszadók 64,8 százaléka közép-magyarországi, 18,5 százaléka kelet-magyarországi, 16,7 százaléka nyugat-magyarországi szervezet volt. A felmérésben résztvevok 37 százaléka nagyvállalat, 30,6 százaléka közepes méretu, és 32,4 százalékuk mikro-kisvállalkozás.

Ajándék ügyfeleinknek - meghosszabbított ingyenes részvételi lehetoség az "Innovatív megoldások a képzés-fejlesztésben Psidium tesztekkel" konferenciára

Az elmúlt két év gazdasági helyzete nagyszeru lehetoséget teremtett arra, hogy olyan új módszerek és tréningek jelenjenek meg a hazai piacon, melyek mérhetoek és pozitív eredményuek az azokat igénybevevo szervezeteknek.

Ez adta az ötletet, hogy ezeket a sikeres megoldásokat egy szakmai konferencia és workshop keretében mutassuk be az érdeklodo szakembereknek, így ezúton szeretnénk Önt is / Téged is meghívni az "Innovatív megoldások a képzés-fejlesztésben Psidium tesztekkel" címu konferenciára.

A konferencia célja, hogy a képzés-fejlesztésben érintett szakemberek aktuális problémáira adjunk újszeru, a gyakorlatban már bizonyított megoldásokat. Szeretnénk lehetoséget biztosítani arra is, hogy az Önt legjobban érdeklo és legfontosabb témákat tematikusan, két párhuzamos szekcióban dolgozzuk fel, több lehetséges megoldási alternatívát is bemutatva.

Feltétlenül érdemes részt vennie, ha:

 • újszeru megközelítésmódokat és megoldásokat keres aktuális problémáira
 • kíváncsi a képzés-fejlesztés aktuális "legjobb megoldásaira"
 • szeretné megismerni a leginnovatívabb tréning- és tanácsadó cégeket
 • szívesen bovítené meglévo ismereteit a pszichometriai méroeszközökkel és azok felhasználási módjaival kapcsolatban

A konferencia fobb adatai:

Helyszín: Hotel Mercure Buda**** (1013 Budapest, Krisztina körút 41-43.)
Idopont: 2010. június 8., 9:00-16:15
Részletes szakmai program és jelentkezés: http://www.psidium.hu/ajandek/
A regisztrációt e-mailben visszaigazoljuk.
A jelentkezéseket a létszám függvényében, de legkésobb 2010. május 31-ig fogadjuk el.
Maximális létszám: 200 fo
További információ:
Kérdéseivel kérjük, forduljon Kovács Ágneshez.
Telefonszám: (061) 209-0399
E-mail cím: agnes.kovacs@psidium.hu

Költséghatékony HR (workshop) - a Garda Consulting Kft. szakmai részvételével

Második alkalommal kerül megrendezésre a HR Portál és A Tanácsadó magazin fél napos HR szakmai workshopja, melynek fókuszában ezúttal a költségcsökkentési lehetoségek, megoldások állnak. A workshop keretében bemutatásra kerül a HR Portál és a Garda Consulting exkluzív kutatása, mely eredményeinek kiértékelése megfelelo alapot teremt a szakmai vitához, eszmecseréhez.

A rendezvény a tavalyi alkalomhoz hasonlóan olyan interaktív szakmai fórumot biztosít, amelyen a szektor jeles képviseloi gyakorlati oldalról megvitathatják az aktuális kérdéseket. Workshopunk alkalmával minden jelen lévo szakember értékes információkkal gazdagodhat, kituno lehetoség nyílik magas szintu networkingre, új szakmai kapcsolatok kialakítására. Legjobb gyakorlatok a HR folyamatok költséghatékony muködtetésére.

Kiemelt témák:

 • Költségcsökkentési kényszer alatt a HR (kutatási eredmények, a HR számokban)
 • Gazdaságos foglalkoztatás, munkaero-kölcsönzés, outsourcing
 • Legjobb gyakorlatok költséghatékony muködésre toborzás-kiválasztási és képzési területen

Az esemény legfontosabb paraméterei:

IDOPONT: 2010. május 19. szerda, 13.00-18.00
HELYSZÍN: Ramada Resort Aquaworld Budapest 1044 Budapest, Íves út 16.
http://www.ramadaresortbudapest.hu/
A részletes program, eloadók listája és jelentkezés a következo oldalon található:
http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=landing_2010
CÉLKÖZÖNSÉG: Konferenciánk hasznos ismeretekkel szolgálhat a vállalati szektorban dolgozó:

 1. Cégvezetoknek és HR vezetoknek
 2. Tanácsadó cégek munkatársainak
 3. Cafeteria és adózási szakembereknek
 4. Jogi tanácsadóknak, képviseloknek
 5. A részvevok száma: 80-100 fo
 6. A rendezvény nyelve: magyar

Kedvezmények:

A workshop díja 29 000 Ft +ÁFA/fo. A kutatásban résztvevo vállalati HR-esek kedvezményes részvételi díja: 19 900 Ft + ÁFA/fo Csoportos kedvezmény (2 fotol) 24 000 Ft +ÁFA/fo. A díj tartalmazza a konferencia dokumentációját és a kávészüneteket. Konferenciánk nem csupán új szakmai ismeretek megszerzésére nyújt lehetoséget, de kituno alkalmat teremt új szakmai kapcsolatok kialakítására.

További információ:

Tartalmi kérdésekben: Szilágyi Katalin, foszerkeszto HRportal.hu, tel.: 261-0691, e-mail: katalin.szilagyi@hrportal.hu
Szponzorációs lehetoségek: Halmi Edit, tel.: 06-1/783-57-78, e-mail: edit.halmi@hrportal.hu
Szervezés, jelentkezés: Józsa Ferenc, tel.: 20/559-76-55, e-mail: ferenc.jozsa@extremenet.hu

Csapatépítés, csapat-fejlesztés

Thinking Styles

Erosségek feltérképezése magunkban és a másikban a Thinking Styles segítségével.

Berey Zitát, a Garda Consulting Kft. ügyvezetojét és vezeto tanácsadóját Répássy Helga Emese kérdezte szakmai tapasztalatáról a teszt alapú fejlesztési folyamatok területén, aki egy konkrét eseten keresztül mesélte el a Thinking Styles alkalmazási lehetoségeit.

Egy multinacionális cég értékesítési csoportjának egynapos csapatépíto programjának keretén belül alkalmazta a szakember a Thinking Styles kognitív pszichometriai méroeszközt.

A csoporttagok - a területi felosztás miatt - ritkán találkoznak, nem ismerik egymás muködését, munkastílusát. A kollégák egy része ráadásul az elmúlt fél éven belül érkezett a szervezethez, így a csapat két táborra szakadt: régiekre és újakra. Az eros megosztottság nehezítette a csapatmuködést. Ez egyelore nem okozott komolyabb teljesítmény problémákat, de a jövo szempontjából mindenképpen kezelendonek bizonyult.

A csoport korábbi értékesítési tréningeken megismerte már a DISC viselkedési stílus kérdoívet, ezért nem volt idegen tolük a tesztek világa. A DISC felhasználása azonban kizárólag az ügyfélhez kötheto egyéni munkafolyamataikban segítette oket. Az értékesítési tréning fókusza a kapcsolatteremtési-, együttmuködési-, konfliktuskezeloi készségeik területén volt.

Az új tudás sokban segítette oket a mindennapokban, de csapatismeretük ettol nem változott.

Felmerült az igény önmaguk és csoporttagjaik megismerésére, személyes és csoportszintu erosségeik feltérképezésére.

Berey Zita

Végzettség: Külker. áruforgalmi üzletköto, Személyügyi szervezo, Szupervizor -coach

Berei Zita

Szervezetfejleszto tréner és tanácsadó. Több mint tizenöt év értékesítési tapasztalat után, hat éve választotta a tanácsadói munkát. Dolgozott számos multinacionális szervezettel, hazai KKV-val. Öt éve foglalkozik pszichológiával, coachinggal. Akkreditált tanácsadó számos pszichometriai tesztbol.

Fobb szakértoi területei:

 • EFQM modell szerinti szervezetfejlesztés.
 • Vezetoi, értékesítési, kommunikációs tréningprogramok.
 • Személyiség alapú kiválasztás.
 • Személyiségfejlesztés, szupervízió, coaching.

Célok

A cél az volt, hogy az egynapos tréning alatt az értékesítési csapatban dolgozók teret kapjanak arra, hogy nyissanak egymás felé, ránézhessenek önmagukra és a másikra.

Megismerjék saját és csoporttagjaik muködését, gondolkodási stíluspreferenciáit, mellyel megérthetik a csapattagok közti más-ságot vagy felismerhetik a hasonlóságot a gondolkodás-információkezelés, személyes kapcsolatteremtés és probléma-feladatkezelés területén.

Mivel tavaly sikeres évet zártak, a fókuszban a belso kommunikáció fejlesztése volt. Kituzött elvárás volt, hogy derüljön ki, miben hasonlítanak, miben térnek el egymástól és mi a közös ereje a csapatnak a késobbi csoportos hatékonyság, az egyéni - és csapat eredmények növelése céljából.

Alkalmazott eszköz

A tanácsadó szakember olyan eszközt kívánt alkalmazni melynek eredményei beilleszthetoek egy egynapos programba. A Thinking Styles nem visz túl mélyre (nem célja a személyiség részletes feltérképezése) hanem egy olyan szintet céloz meg, ami a változtatható szint és az emberi kapcsolatok területén alkalmazható. A teszt egyaránt ad egyéni- és csapatprofilt, támogatva az ügyfél által elozetesen megfogalmazott célok elérését.

A Thinking Styles olyan pszichometriai eszköz, amely huszonhat féle, a gondolkodással kapcsolatos preferenciát mér. Megmutatja, hogy az egyén mennyire hajlamos egy bizonyos módon megközelíteni a problémákat, feladatokat és az emberi kapcsolatokat. Segít megérteni azt, hogy hogyan befolyásolja a preferált gondolkodási stílus a viselkedést, kommunikációt, kognitív stratégiaalkotást és szociális kapcsolatteremtést.

Répássy Helga

Végzettség: pszichológus, szervezetfejleszto szupervizor

Répássy Helga

Szakmai érdeklodésének és tevékenységének fókuszában a személyiség feltérképezése, megértése, fejlesztése, illetve kiteljesítése áll.

Fobb szakértoi területei:

 • pszichometriai tesztek
 • tanácsadó partnerek folyamat-támogatása
 • önismereti tréningek
 • szupervízió, személyiségfejlesztés, coaching

Megoldás

Az új, személyes ismeretek befogadására, önmagunkra és a másikra való ránézésre egy bizalomteli légkör szükséges. Ennek megteremtése és a személyes igények felmérése adta a problémafókuszú tréning megvalósításának lehetoségét.

A Thinking Styles kiváló eszköznek bizonyult önismereti, társ / csapatismereti illetve fejlesztési célhoz.

Az interaktív helyzetgyakorlatok, a Thinking Styles különbözo skáláinak elemzése, a vélt skálaértékek, és a valós eredmények összehasonlítása pontos képet adott a tagoknak arról, hol vannak a lehetséges együttmuködési-, kommunikációs akadályok, és hol van a csapat ereje.

A gondolkodási stílusok csapat profilja a csoport egyéni és kollektív gondolkodási preferenciáinak megértését tette lehetové.

A tesztben megjeleno négyféle információfeldolgozási mód megjelenítése a gyakorlatok során segítette a személyes, és egyénileg sajátos tapasztalati tanulás megjelenését.

Eredmény

Az egynapos képzés eredményeképp a gyakorlatok, a Thinking Styles riport és csapatprofil segítségével új értelmezési horizontok nyíltak meg.

A teszt segítségével rácsodálkozhattak arra, hogyan is értelmezik az oket körülvevo világot, illetve hogyan fordítják le aztán a külso világ percepcióját egy a fejükben élo belso reprezentációra. Ezzel önismeretük és társismeretük bovült.

A teszt eredményei által felfedezték és tudatosíthatták azokat a helyzeteket, egyéni muködéseket, amiket nehezen kezelnek és azokat, melyek erosségükké válhatnak. Új megvilágításba kerültek az emberi kapcsolatok, kiderült, hogy egymástól nagyon is különbözo kollégák számos faktor tekintetében nagyon is egyformán gondolkodnak. Az új felismerések új dimenziókat nyitottak meg az együttmuködés és elfogadás tekintetében.

Felismerték ugyanakkor azt is, hogy eltéro gondolkozási stílussal is kitunoen együtt lehet muködni. Sot, ez teremti meg a lehetoséget egymás kölcsönös kiegészítésére.

A riport skáláinak kielemzése segítséget adott nekik ahhoz, hogy felfedezzék azokat a pontokat, amelyek fejlesztést igényelnek akár egyéni-, akár csapat szinten.

A teszt csapatprofilja rámutatott azokra a területekre ahol közös kognitív preferenciával bír a csapat, ahol lehet egy "közös nyelv" mely segíti az együttmuködést. Mindemellett pedig a skála eredményeivel ráláthattak arra, hol van szükségük a csapat támogatására.

Összességében nott a csapat ereje és összetartása. A megrendelo elégedettségét a Thinking Styles alapú fejleszto program terén az is bizonyítja, hogy az új tudás mélyítése és integrálása érdekében a csapat megrendelt egy további kétnapos fejleszto programot.

Mi kell egy jó álláskereso portálhoz?

Nem a kínált állások száma a legfontosabb annak megválasztásában, hogy hol nézünk munka után - derül ki a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. Garda Consulting Kft. megbízásából végzett friss kutatásából.

A leglátogatottabb állásportálok ún. használhatóságát vizsgáló kutatásból kiderül, hogy még az aktív álláskeresok sem látogatnak 3-4 portálnál többet, az állást aktívan nem keresok pedig náluk jóval alacsonyabb intenzitással "nézelodnek".

Állásportálok használhatósága

A különbözo állásportálok megítélésében kiemelkedo fontosságú egyrészt az egyszeru használat, másrészt a releváns állásajánlatok száma. Utóbbi képes "felülírni" az összes állásajánlat mennyisége által keltett megítélést is, azaz a gyakorlati szempontok dominálnak az elonyben részesített portálok kiválasztásában.

A minél magasabb releváns találat elérése szempontjából elsodleges jelentoségu a keresofunkció tökéletes muködése, használatának egyértelmusége, a hibalehetoségek, találatvesztések minimalizálása.

Az elemzés számos találatvesztéshez vezeto hibát tárt fel, amelyek jellemzoen a keresofunkcióikban meglévo hiányosságokból, a szurési opciók nem megfelelo használatából, illetve azok nem kello mértéku optimalizáltságából fakadnak.

A résztvevok eloszeretettel használják az álláskereso portálokon a kulcsszavas keresot, amely azonban kétélu fegyver. Megkönnyíti, adott esetben a végletekig leegyszerusíti a keresést, ugyanakkor nagyon magas számú találatvesztést is eredményezhet a nem megfelelo körültekintéssel alkalmazó felhasználók körében.

A portálok egyik fo fejlesztési feladata a közeljövoben a kulcsszavas keresojük fejlesztése, további optimalizálása a minél egyszerubb használat érdekében. A hirdeto cégek állásportálokra vonatkozó megítélése is függ ugyanis a jelentkezok mennyiségének és minoségének alakulásától, a találatveszteséget eredményezo keresések mindhárom félnek (álláskeresok, hirdetés, állásportálok) ártanak.

A kutatásról

A speciális TOBII szoftverrel támogatott mélyinterjús kutatásban összesen 14 fo vett részt. Heten közülük aktív álláskeresok, heten pedig - bár van állásuk - rendszeresen tájékozódnak állásportálokon a számukra releváns álláslehetoségekrol. Az interjúalanyok mindegyike legalább érettségivel rendelkezik, ám a legkülönbözobb szakmákban dolgoznak. Lényeges részvételi feltétel volt az internet rendszeres használata és ismerete, hiszen a kutatás során próbakereséseket kellett megoldaniuk az egyes állásportálokon.

Az interjúalanyok kiválasztását egy kvalitatív technikákkal támogatott mélyinterjús beszélgetés követte. Az egyes interjúk átlagos idotartama 120 perc volt.

A kutatás során alkalmazott speciális, úgynevezett usability (használhatósági) tesztekre kifejlesztett szoftver hotérképekkel, valamint a jellemzo felhasználói magatartást bemutató útvonalak alkalmazásával - aggregát módon - vizuálisan is szemlélteti a felhasználók viselkedését, oldalhasználati szokásait.

A szoftver képes a számítógéphez csatlakoztatott külso szemkamera segítségével a felhasználó észleléseit grafikusan is megjeleníteni, így alkalmas weboldalak és online reklámfelületek, reklámfilmek tesztelésére is.

Garda Fesztivál 2009

Az idén, október utolsó hétvégéjén mi is részt vettünk a nyolcadik alkalommal megrendezett, Tihanyi Garda Fesztiválon. A rendezvény a Tihany történetével szervesen összefüggo “látott hallal” kapcsolatos hagyományorzésrol szól. Gardahalászat, gardasütés, borrendi avatás, borbemutató, felvonulás, játék, vetélkedés, kirakodóvásár, kulturális és szórakoztató programok, halas játszóház, táncház, halászlé és halétel fozo verseny tette izgalmassá ezt a két napot. Tihany egyik nevezetessége a garda, a “látott hal”, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek azok a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Osszel, amikor már kelloen hideg a víz, közel a víz felszínéhez rajokban úszik a garda. A halászok csónakokból – egy hegyen járó ember segítségével, aki különféle jelekkel irányítja a dombról a halászokat – követik a halak mozgását. Amikor kifogják a gardákat, a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szolovenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. Ezt a régi hagyományt egészítették ki halászléfozo versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal.

Önnek is gondot okoz a válság? Még nem tudja, hogyan aktivizálja a szervezetben rejlo kiaknázatlan lehetoségeket?

Tudja-e Ön, hogy:

 • Mik az aktuális piaci trendek az Ön cégének szektorában?
 • Mennyire elégedettek vásárlói, ügyfelei cége szolgáltatásaival?
 • Az erre irányuló vizsgálatok valójában azt mérik-e, amire Ön kíváncsi?
 • Mennyi idot töltenek a munkatársai fölösleges munkafolyamatokkal?
 • Mennyire hatékony a céges külso / belso kommunikáció?

Az elmúlt évben 7,8 milliárd dollárt költöttek a vállalkozások különféle üzleti szoftverek beszerzésére világszerte abban a reményben, hogy azok majd enyhítik a válság hatásait. A bizonytalan beruházások helyett azonban olyan megfontolt gazdasági és humánpolitikai fejlesztésekre van most szükség, amelyek valós problémafeltáráson alapulnak.

A megoldás: a szervezeti stressz csökkentése és a szervezeti flow helyreállítása, elérése. A flow a pszichológiai irodalom (Csikszentmihályi) fogalma, ami az embert teljes egészében betölto, szétáradó elégedettségét ("boldogság") jelenti. A negatív stressz (distressz) ellentéte. Szervezeti értelemben a flow a kiegyensúlyozott muködés, az érintettek elégedettsége, stratégiai önmegvalósítás.

A válság nagy probléma, megoldásához igen nagy felkészültség kell!

A problémák feltárására, testreszabott megoldások kidolgozására, a szervezeti flow helyreállítására felkészült szakembereink állnak rendelkezésére.

Bovebb felvilágosítás:

Új szereplo a tanácsadó cégek piacán

A recesszió a tréning-tanácsadó piacon is átrendezodést hozott. Míg egyes vállalkozások karcsúsodnak, mások bovülnek, vagy új céget indítanak. Utóbbiak táborát erosíti a Szinapszis cégcsoport, a Garda Consulting Kft. életre hívója.

Szamosi Judit, vezetési tanácsadó Berey Zitát, a Garda Consulting Kft. ügyvezetojét kérdezte.

Egy multinacionális cég értékesítési csoportjának egynapos csapatépíto programjának keretén belül alkalmazta a szakember a Thinking Styles kognitív pszichometriai méroeszközt.

A recesszió nem tette könnyebbé a cégek életét. A megváltozott igényekre már nem volt jó megoldás a korábbi tanácsadói magatartás sem a tréningek, sem a többi HR szolgáltatás piacán. A Garda küldetése egyfajta hiánypótló szerep betöltése. Az ügyfelek igénylik, hogy a valódi igényeikre kapjanak valódi válaszokat, és ezeket alkalmazni is tudják a mindennapokban.

Berey Zita

Végzettség: Külker. áruforgalmi üzletköto, Személyügyi szervezo, Szupervizor -coach

Berei Zita

Szervezetfejleszto tréner és tanácsadó. Több mint tizenöt év értékesítési tapasztalat után, hat éve választotta a tanácsadói munkát. Dolgozott számos multinacionális szervezettel, hazai KKV-val. Öt éve foglalkozik pszichológiával, coachinggal. Akkreditált tanácsadó számos pszichometriai tesztbol.

Fobb szakértoi területei:

 • EFQM modell szerinti szervezetfejlesztés.
 • Vezetoi, értékesítési, kommunikációs tréningprogramok.
 • Személyiség alapú kiválasztás.
 • Személyiségfejlesztés, szupervízió, coaching.

Mit jelent ez egészen pontosan?

A kilencvenes években a tréning-tanácsadó cégek jószerével bármit eladhattak, mert a rendszerváltás után akkora urt kellett betölteni, hogy minden információ megtalálta a célközönségét. Ma már nem lehet "lenyomni" az ügyfél torkán a külföldrol megvásárolt konzerv programokat, amiket jól/rosszul sikerül hazai viszonyokra adaptálni. A cégvezetoknek, a HR-eseknek kevesebb költségbol többet kell kihozniuk, így csak a saját kérdéseikre keresnek válaszokat. Mondok egy példát. Nemrég egy ingatlanforgalmazó cégnél kellett eladás-ösztönzo tréninget tartanunk. Erre úgy kaptunk felkérést, hogy a program elott kétféle módon is méréseket végeztünk. Elobb próbavásárlók tesztelték az értékesítok felkészültségét, hozzáállását, majd pszichometriai tesztekkel is megvizsgáltuk az egyes kollégák készségeit, tudását, és motivációját. A végeredmény egy sikeres képzési program, és egy elégedett ügyfél lett.

Ez az un. Garda módszertan?

Igen. A Garda módszertan a PDCA módszertan (Plan-Do-Check-Act) továbbgondolásából született. A Garda, mint a Szinapszis cégcsoport tagja az egyetlen tanácsadó cég a hazai piacon, amelyik ekkora piackutatói, elemzoi, próbavásárlói háttérrel rendelkezik. A Szinapszis több mint egy évtizedes tapasztalata, az elemzok naprakész tudása a különbözo piaci trendekrol, iparági sajátosságokról, termékekrol és résztvevokrol lehetové teszi, hogy még a tervezés elott felmérjük, pontosan mire is van szükség. A mérés lehet kvalitatív vagy kvantitatív piackutatás, próbavásárlás, vagy titokzatos telefonálás, de használunk pszichometriai teszteket egyénre, és szervezetre egyaránt. A kapott eredmények alapján a megrendelovel közösen tervezzük meg a szükséges beavatkozási módot. Ha tréningre, vagy szervezetfejlesztésre van szükség, akkor azt, ha HR tanácsadásra, akkor pedig azt.

Hogy került a képbe a toborzás, kiválasztás?

A megbízóink sokszor várják, hogy egy kézben tartsuk a folyamatokat. A recruitment bizalmi munka, de megfelelo szakértelem és hozzáállás is szükséges hozzá. Az általunk használt pszichometriai tesztek, amelyek a tréningek és az egyéni fejlesztések során annyi hasznos információt hordoznak, nagyon sok segítséget nyújtanak a profi kiválasztásban is. A munkatársakat mindig szakmai okok miatt veszik fel, de általában emberi tényezok miatt válnak meg tolük. A mi küldetésünk ennek a rizikóját csökkenteni. A személyiség alapú kiválasztás azt jelenti, hogy valóban a megfelelo ember kerül a megfelelo helyre. Egy szakmát elsajátítani kb. öt év, de személyiséget változatni nem nagyon lehet.

Szamosi Judit

Végzettség: Corvinus Egyetem

Szamosi Judit

Tanácsadói tevékenysége elsosorban a vállalatok muködésfejlesztéséhez, hatékonyságjavításához kapcsolódik. Tapasztalattal rendelkezik üzleti folyamatok újratervezésében, változáskezelési és költségcsökkentési programok lebonyolításában és szervezeti kultúra értékelésében. Részt vett több országos benchmark felmérés (Projektmenedzsment, HR) kivitelezésében, elemzésében.

Fobb szakértoi területei:

 • Üzleti folyamatok újratervezése, muködési hatékonyság javítása.
 • Változás- és kockázatkezelési programok végrehajtása.
 • Szervezeti kultúraváltás, értékteremtési programok vezetése.
 • Projekt és portfólió menedzsment.

Régóta ismerlek, tudom, hogy HR tanácsadó és szervezetfejleszto tréner vagy. Mennyiben változatta meg a szakmai hozzáállásodat a nemrég megszerzett szupervizori diploma?

Alapvetoen más irányultságot jelent a szupervizori identitás. Az európai módszertan szerinti szupervízióban a szakmai segíto mindig külso munkatárs, és a tevékenysége inkább egyfajta szelíd kísérés, mint konkrét beavatkozás. Egy nemrég végzett kutatás alapján úgy tunik, hogy ez a non-profit szektorban már elfogadott muködés komoly érdeklodésre tart számot a versenyszférában is, bár ott egyelore még mindig jobban tartja magát a szupervízió alapú coaching. Nagy felismerés, hogy a for-profit szektorban is emberekkel dolgozunk, csak nem kliensnek hívjuk, hanem ügyfélnek. A segíto segítojére tehát ugyanúgy szükség van.

A segíto szándék hívta életre a Compono Klaszterben végzett munkátokat is?

Részben igen. De nemcsak az. Két kamasz fiú édesanyjaként nap mint nap szembesülök vele, hogy a mai oktatás ugyanúgy képtelen kezelni a fiatalok önismereti kérdéseit, mint a mi gyerekkorunkban. A Klaszter most induló tematikus tréningprogramjai közelebb viszik a továbbtanulás és kapcsolatteremtés problémáival küszködo kamaszokat a megoldásokhoz. Nem adunk kész válaszokat, de tükröt tartunk, mindezt játékos, élvezheto formában. Ok a jövonk. És az ügyfeleinké is. Hamarosan az o önéletrajzaikat továbbítjuk a megrendeloink felé. Ezért sem mindegy, hogy mi lesz velük.