Fõoldal \ Szolgáltatások \ Képzés / Fejlesztés \ Tréningek \ Stresszkezelés

Stresszkezelés

Selye János, a stressz elmélet megalkotója, a Nemzetközi Stressz Intézet megalapítója szerint az öregség nem más, mint az életben elszenvedett sérülések és feszültségek összességének eredménye.

Stresszkezelés

Orvosi értelemben ezek a sérülések nem a ráncokban, hanem inkább a kémiai és lelki folyamataink változásában jelentkeznek, és így okoznak helyrehozhatatlan károkat. A közel negyven éve megjelent Életünk és a stressz címû mûvében Selye feltárta, hogy milyen óriási károkat okoz a stressz az emberi szervezetben. Állítása szerint ártalmasabb bárminél, amivel a környezetünkben szembekerülünk. Velünk élõ ellenérzéseink, megrögzött nem múló sérelmeink és haragunk nemcsak sebezhetõvé tesz minket, hanem fizikailag is legyengít.

Régen a stressz elsõsorban fizikai jellegû volt - mint ahogy az ember reakciói is: ütött vagy elfutott. A gyors lefolyású testi megpróbáltatás után a szervezet ellazult, az ember felszabadulhatott és megnyugodott, hiszen sikerrel vette az akadályt.

A folyamatos túlfeszítettségre azonban nem vagyunk felkészülve. Szervezetünk ma is az õsember egykori védekezésmódjához folyamodik, noha ez idejét múlta. Élet-halál helyzetben alkalmas volna ez a készültség a menekülés vagy támadás elõkészítésére, de a modern stresszek (infláció, munkahelyi konfliktusok, elbocsátás, stb.) elhárításához rendkívül gazdaságtalan. Mégis ugyanúgy reagál a szervezetünk a szimbolikus fenyegetettségekre, képzelt félelmekre, mint a valódiakra.

Például egy megoldatlan munkahelyi konfliktus során a stressz arra készíti fel szervezetünket, hogy üssünk, támadjunk, széttépjük a másikat. Ezt azonban mégsem tehetjük, így a mobilizált energia megreked. A zsírsavak lerakódnak az érfalakon, a cukor zavart kelt az inzulin-háztartásban, az adrenalin és a noradrenalin megemeli a vérnyomást, növelik a vér-zsírsav (koleszterin) szintet, fokozzák a véralvadást, elõsegítve a szív ereinek eltömõdését, ami az infarktus elõidézésében játszik komoly szerepet. Így vezet a stressz pszichoszomatikus betegségekhez.

Ezeknek a felismeréseknek a birtokában olyan gyakorlatorientált programot dolgoztunk ki ügyfeleink számára, amely segíti a stresszorok beazonosítását, a hatékony megküzdési módok (koping) beépítését a mindennapokba, ami által csökkennek a munkahelyi gondjaik, a munkahelyi stressz tünetei. Stresszkezelési kérdésekben kérje képzett szakembereink tanácsát!